avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Ce cheltuieli poate deduce PFA?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Ce cheltuieli poate deduce PFA?

Buna ziua. Revin din nou pe acest forum ( foarte folositor dealtfel ) cu inca o intrebare. Inafara de cheltuielile cu achizitia produselor care privesc obiectul de activitate, ce alte cheltuieli se pot deduce pe un PFA? Ma refer la consumul de carburant, costuri cu intretinerea autovehiculului sau daca mai stiti ce fel de cheltuieli se pot deduce. Daca folosesc autovehicolul propietate personala in activitatea PFA este nevoie de un contract de comodat sau ceva de genul asta? Multumesc inca o data pentru raspunsurile la intrebarile anterioare si anticipat pentru cele ce vor urma.
O zi placuta.
Sigur, intocmiti contract de comodat unde sa fie specificat ca toate cheltuielile legate de intretinerea masinii vor fi suportate de PFA. In cazul in care folositi masina si in scopuri personale, faceti foaie de parcurs, cu destnatia, nr. km. parcursi.
Cheltuielile sunt deductibile in conditiile in care acestea sunt efectuate in scopul aducerii de venituri PFA-ului.
Combustibilul se poate deduce pe baza bonului fiscal, de preferat sa obtineti si factura daca sunteti platitor de TVA. Cheltuielile cu combustibilul si TVA-ul aferent achizitionarii acestuia sunt deductibile incepand cu acest an, insa numai 50% din valoarea acestora, cealalta jumatate, fiind cheltuiala nedeductibila.
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Da,aveti nevoie de un contract de comodat intre proietarul masini si PFA,deduceti in aceasta conjunctura ,toate cheltuielile cu intretinerea masini,(reparati,PS. auto,asigurare),iar Bf de combustibil in proportie de 50% ca si Cheltuiala conform noileor reglementari din C.F.
Toate cheltuielile cu materialele consumabile necesare desfasurari activitati PFA.
Daca aveti un contract de comodat sau inchiriere pe sediul socila puteti deduce si cota parte din ch. cu utilitati(gaz,curent,apa,etc).
Multumesc frumos pentru raspunsuri. Nu sunt platitor TVA deci am inteles ca nu e nevoie de factura la bonul fiscal. Autoturismul il folosesc si in scopuri personale deci automat trebuie sa fac si foaie de parcurs, nu? Pot descarca un model presupun de pe site-uri specializate. Am sa caut. Eu lucrez cu norma intreaga intr-o societate comerciala unde fac foaie de parcurs dar pe acel model de foaie se trec doar km. zilnici fara cursele facute in acea zi (ar fi prea multe din cauza serviciului ,,door to door,,. Multumesc inca o data pentru raspunsuri.
Din cate cunosc eu in privinta autoturismului cheltuielile de asigurare nu se deduc fiindca protejeaza un drept al proprietarului. De altfel nici nu sunt incheiate pe numele comodatarului.
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Corect @gerberga.

ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă
(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:
d) cheltuielile cu primele de asigurare, altele decât cele prevăzute la alin. (4) lit. d) şi la alin. (5) lit. h);

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Pfa-deducere benzina+diurna Silviu_r Silviu_r Am un PFA neplatitor de TVA si imi desfasor activitatea in toata tara. Am contract de comodat pe masina proprie. Am tot citit pe forumuri si in legislatie dar ... (vezi toată discuția)
Amortizare + cheltuieli cu auto cristian_conea cristian_conea Sunt titular de Intrepr.Individ., neinregistrat in scopuri de TVA. Am achizitionat auto pe firma la data de 1 iulie 2013 cu 72000 lei. Utilizez auto si in ... (vezi toată discuția)
Asistent in asig de brokeraj/registrul-jurnal de incasari si plati Caddy23 Caddy23 buna, Cu modificare codului fiscal 2016, ca si asistent in brokeraj de asigurari eram nevoit sa ma inregistrez la finante , am intrat in categoria profesiilor ... (vezi toată discuția)