avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare in sistemul public de sanatate, coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare in sistemul public de sanatate, coasigurat

Parintii mei nu au nici un venit . Acum mama are nevoie de o interventie chirurgicala . Care este asigurarea minima pe care trebuie sa o platesc pentru a putea face aceasta interventie. Daca ei locuiesc in alta localitate ( Corabia , judetul Olt si eu locuiesc in Avrig , judetul Sibiu )pot sa-i iau ca si coasigurat pe asigurarea mea medicala ? Mentionez ca au 59 , respectiv 60 ani si nu detin nici pensie , nici un altlef de vanit . Datorita starii de sanatate nu si-au depus nici actele pentru ajutor social deoarece nu pot presta munca la spatii verzi impusa prin lege .Si daca da , ce pasi trebuie sa urmez?
Va multumesc mult pentru raspuns .
O zi cat mai buna !
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:00, 13 Iulie 2012
Multumesc .
In concluzie , eu nu ii pot trece ca si coasigurati la mine pana nu platesc datoriile din urma . Dar ca sa poata face mama operatia atunci trebuie sa platesc in numele eu contributia pe ultimii 5 ani . Am inteles eu bine?
Si aceasta contributie cat ar fi? Cumva 5,5% din venitul minim pe economie sau este alt calcul?
Parintii mei locuiesc in Corabia , eu in Sibiu . Am frate care locuieste in Slatina si daca am inteles eu bine contributiile trebuie platite in judetul Olt . As vrea sa stiu care este suma aproximativa pentru ai putea trimite acesti bani .
Si daca le platesc acum aceasta contributie si apoi ii iau ca si coasigurati ei vor avea continuitate?
Va multumesc pentru ajutor .
O zi buna.
Dupa ce va veti achita datoria catre fondul de sanatate veti putea oferi calitate de coasigurat mamei dvs.Calculul exact vi-l poate face doar casa de sanatate,este vorba si despre penalitatile de intarziere,asadar mergeti acolo .Statutul de coasigurat pt. mama se mentine atata timp cat mama dvs.va fi persoana in intretinerea dvs.nu va obtine venit impozabil si dvs. veti fi asigurat cu plata contributiei .
Multumesc mult pentru raspuns .
O zi buna in continuare !
Vreau sa trec sotia ca si coasigurat, eu beneficiez de venituri din drepturi de autor, am platit CAS.ul aferent anului 2012 , care este procedura si documentele necesare pentru ca sotia sa fie coasigurat (sotia este insarcinata, beneficiaza si de alte prevederi ale legi de sanatate ? ) .
Femeile insarcinate si lauzele, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara,sunt asigurate fara plata contributiei.Daca sotia se afla in aceasta postura,va trebui sa se adreseze casei de sanatate pt. eliberarea adeverintei de asigurat.
Pentu aceasta va prezenta urmatoarele acte:
-copie Carte de identitate sau Buletin de identitate (pg. 2,3,4 si mutatia)
-Adeverinta medicala sau copie Certificat de nastere copil
-Adeverinta cu veniturile impozabile din perioada 2007 – 2012 de la Adm.Fin.a Sectorului de domiciliu (original)
-Copie CARTE DE MUNCA (daca exista)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate buza84 buza84 Buna ziua,tatal meu a ramas fara servici in urma cu 10 luni dupa 30 de ani de munca ,pentru a beneficia de asigurare de sanatate ce pot face? Mentionez ca nu a ... (vezi toată discuția)
Contributii cass mihai62 mihai62 Am fost asigurat la cass pana acum 2 ani,am card de asigurat dar nu am platit contributia.Unde,cum si cat pot plati pentru a fi asigurat cu plata la zi a ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare in sistemul public de sanatate ivanov teodora ivanov teodora Buna ziua. Povestea mea este una care o au multi dintre noi, am ramas fara servici somajul s-a terminat si as dori daca imi poate raspunde cineva cum trebuie ... (vezi toată discuția)