avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Asociere licitatie
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Asociere licitatie

Buna ziua.
Daca o licitatie publica este castigata de catre o asociere formata din doi operatori economici, iar in cadrul asocierii participatia celor doi este de 50-50%, este posibil ca fiecare operator economic sa factureze catre autoritatea contractanta partea sa de contract indeplinita iar contravaloarea facturilor emsie de catre cei doi sa fie incasate separat in conturile fiecaruia? Precizez ca acest mecanism de facturare/plata separata s-ar stabili inca de la inceput in acordul de asociere incheiat intre cei doi operatori si prezentat autoritatii contractante.
Sau este obligatoriu ca liderul de asociere sa emita facturile pentru toate serviciile prestate in baza licitatiei castigate, si tot liderul sa incaseze contravaloarea facturilor urmand ca mai apoi sa vireze asociatului partea sa?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 10:15, 2 Mai 2012
Puteti emite fiecare societate separat factura si situatie de lucrari pentru partea de servicii pe care ati executat-o. Valoarea serviciilor facturate nu trebuie sa depaseasca oferta. In cazul in care acest fapt se intampla totusi, cereti suplimentarea lucrarilor, pentru ca de regula ceea ce depaseste oferta, daca nu aveti documentatia intocmita si aprobata de beneficiarul lucrarii sau dirigintele de santier, nu se accepta la plata.


Nu am inteles foarte bine? Ati participat impreuna la licitatie sau numai unul dintre Dvs. a castigat licitatia? Pentru ca in acest caz, numai cel care a castigat licitatia are dreptul de a factura si incasa. Celalalt este subanteprenor. In acest caz trebuie incheiat contract intre cele doua parti, pentru lucrarile care se dau spre executie in subantepriza. Dupa executarea lunara a lucrarilor, subanteprenorul emite factura catre cel care a castigat licitatia. Dar in acest caz se maresc costurile...parerea mea .
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Nu este un singur ofertant castigator. Este vorba despre a asociere dintre doi agenti economici care a castigat licitatia.
Si vroiam sa intreb daca in cadrul acestei asocieri se pot factura si incasa separat serviciile prestate de fiecare asociat? Pentru ca cineva ne spusese ca doar liderul de asociere poate emite facturile aferente serviciilor prestate si incasa contravaloarea acestora.
Multumim.
Nu am inteles, imi cer scuze. Lucrez in firma de constructii de multe vreme, dar nu am intalnit aceasta practica de care vorbiti, pana acum. Ati ofertat si castigat amadoi? Sau v-ati hotarat sa va asociati ulterior participarii la licitatie?
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Normal licitatia este castigata de un singur ofertant, ASOCIEREA, care la randul ei participa la contract in baza unui acord de asociere in forma legalizata, prin care este desemnat si liderul asocierii, cu putere de reprezentare. Liderul este cel care raspunde de relatia cu autoritatea, fiind desemnat tocmai in acest scop.
Nu este o practica, corecta emiterea facturii de catre celalalt membru, intrucat liderul poate sa nu recunoasca ulterior factura. Daca autoritatea accepta acest sistem, se poate totusi, dar nu i se poate impune acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licitatii publice contex contex M-ar interesa daca exista vreo posibilitate de incheiere prin notariat a unui acord de sustinere de catre o societate cu o cifra mare de afaceri a unui imm ... (vezi toată discuția)
Contract de lucrari-asociati ContSters271735 ContSters271735 Buna ziua! Am participat la o licitatie in asociere. Am castigat licitatia si s-a incheiat contractul de lucrari. Problema este ca la partile contractane ... (vezi toată discuția)
Acord asociere - posibilitate facturare intre asociati Georgelius Georgelius Buna ziua, Va rog ajutati-ma cu o informatie. Mai multe societati au incheiat un acord de asociere, in vederea participarii la o licitatie, depunand o ... (vezi toată discuția)