avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident loc de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident loc de munca

care sunt dreprurile unui angajat in cazul unui accident de munca?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Feugen87 , utilizator 17:34, 3 Mai 2012
Ce doriti de fapt? Prezentati speta dvs.!
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
În situaţia în care se constată,în baza dosarului de cercetare, că accidentul de muncă s-a produs din vina angajatorului, atunci angajatul poate solicita daune materiale.
Un salariat care a fost victima unui accident de munca sau a unei boli profesionale are o serie de drepturi, astfel el poate beneficia de achitarea contravaloarii biletelor pentru tratament balnear prescris de medicul asiguratorului pentru cei care se afla in incapacitate temporara de munca, ca urmare in exclusivitate a unui accident de munca sau a unei boli profesionale. Durata tratamentului balnear este de 15-21 de zile si se stabileste de medicul asiguratorului, in functie de tipul afectiunii si de natura tratamentului.
Deasemenea se acorda de catre asigurator la solicitarea asiguratului care nu si-a pierdut complet capacitatea de munca dar nu mai pote desfasura activitatea pentru care s-a calificat, ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, contravaloarea prestatiilor si serviciile pentru reabilitare si reconversie profesionala. Astfel se suporta costul cursurilor de calificare sau de reconversie si plata unei indemnizatii pe durata cursurilor de calificare si de reconversie. ce reprezinta 70% din salariul de baza brut al persoanei asigurate, avut la data survenirii accidentului de munca sau a bolii profesionale.
Pe perioada incapacitatii temporare de munca (concediu medical) se plateste o indemnizatie ce reprezinta 80% din media veniturilor salariale brute realizate in ultimele 6 luni sau in cazul urgentelor medico-chirurgicale este de 100% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni.
Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de 180 de zile in intervalul de un an care se poate prelungii cu cel mult 90 de zile, in functie de evolutia cazului si de rezultatele actiunilor de recuperare
Accidentatul mai poate beneficia de o indemnizatie pentru trecerea temporara in alt loc de munca si indemnizatie pentru reducerea timpului de munca
Asiguratul care, datorita unei boli profesionale sau unui accident de munca, nu isi mai pote desfasura activitatea la locul de munca anterior pot trece temporar in alt loc de munca iar pe aceasta perioada accidentatul primeste o indemnizatie pentru trecerea temporara in alt loc de munca si se acorda in conditiile in care venitul salarial brut lunar realizat la noul loc de munca este inferior mediei veniturilor sale lunare din ultimele 6 luni, calculate de la momentul producerii evenimentului.
In cazul reducerii timpului de lucru cu o patrime din durata normala, ca urmare a unor afectiuni cauzate de un accident de munca sau o bola profesionala, se acorda o indemnizatie pentru reducerea timpului de lucru
Cele doua indemnizatii se acorda la propunerea medicului curant, cu avizul medicului asiguratorului, pentru cel mult 90 de zile intr-un an calendaristic.Cuantumul lunar al indemnizatiilor prevazute este egal cu diferenta dintre media veniturilor salariale din ultimele 6 luni si venitul salarial brut realizat de asigurat la noul loc de munca sau prin reducerea timpului normal de munca, fara a se depasi 25% din baza de calcul.
Asiguratul care, in urma accidentelor de munca sau a unei boli profesionale, raman cu leziuni permanente care produc deficiente si reduc capacitatea de munca intre 20-50%. au dreptul la o compensatie pentru atingerea integritatii
Compensatia pentru atingerea integritatii reprezinta o suma fixa in bani si se acorda integral, o singura data, fara a afecta celelalte drepturi sau indemnizatii. Cuantumul compensatiei pentru atingerea integritatii se stabileste in functie de gravitatea leziunii, in limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute.
Pentru cazul cel mai grav reprezentat de decesul asiguratului, ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, beneficiaza de despagubire o singura persoana (sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, etc.).Cuantumul despagubirii in caz de deces este de 4 salarii medii brute.
Se mai pot acorda rambursari de cheltuieli pentru confectionarea ochelarilor, a aparatelor acustice, a protezelor oculare, in situatia in care acestea au fost deteriorate in urma unui accident de munca soldat cu vatamari corporale sau in cazul aplicarii dispozitivelor medicale implantabile prin interventie chirurgicala in vederea recuperarii deficientelor organice, functionale sau fizice cauzate de accidente de munca si boli profesionale.
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
inspectorSSM, utilizator
va multumesc frumos pentru raspunsuri

inca nu stim din vina carei parti s-a produs accidentul,insa persoana in cauza este spitalizata de 2 luni si va ramane in spitalizare inca 5 sau 6 luni.ii se poate asigura concediu in tot acest timp si cine plateste concediul,firma sau casa de pensii?
Inteleg ca accidentul de munca s-a produs in urma cu 2 luni si ca victima a suferit un traumatism grav care ar putea fi invaliditate.
Pentru incapacitate temporara de munca, o comisie numita de catre angajator ar fi trebuit sa prezinte de mult procesul verbal de cercetare, daca a fost inregistrat ca accident de munca. Solicitati in scris, angajatorului o copie dupa acest document.
Pentru invaliditate, daca a fost declarata printr-un document medical, accidentul trebuia cercetat de catre ITM. Daca aveti documentul medical in care se mentioneaza invaliditatea si acesta a fost depus la ITM, solicitati in scris la ITM, o copie dupa procesul verbal de cercetare.
Zilele de concediu medical se platesc cu respectarea prevederilor Legii nr.346/ 2002 republicata, privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale si a ord. MMSSF nr.450/ 2006 care aproba normele de aplicare ale legii.

Alte discuții în legătură

Accident de munca cod 003 Maria 198 Maria 198 Bună ziua, pentru un accident de munca cod 003,fractura maleola peroniera, cât % din salariul brut mi se oferă? Din câte am auzit se oferă salariul brut ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul ... Andagrig4 Andagrig4 Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul lunii foarte grav,lovitura la coloana cervicala și acum este semiparalizat de la gat în ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă David 81 David 81 Buna ziua, soțul meu a avut in septembrie un accident la lucru de muncă,a declarat acc de muncă ! A fost operat și a stat acasă 68 de zile,a fost ... (vezi toată discuția)