avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Buna ziua,

Revin, ipoteca se referea, in momentul in care am semnat noi antecontractul, la terenul pe care s-au construit blocurile, anul acesta am primit un CF informativ cu 2 ipoteci una pe teren cu val. initiala si una pe apartament cu o suma mult mai mare.
Nici eu nu prea inteleg lucrul acesta, poate ma lamureste cineva.
Din cate inteleg eu au existat ambele ipoteci in momentul semnarii antecontractului, doar ca pentru al doilea credit erau ipotecate alte proprietati ale constructorului.
Este posibil sa se transfere ipoteca de pe alte proprietati pe aceste apartamente, fara sa fie anuntati ''promisii-cumparatori'' ai apartamentelor?

va multumesc
@nirdoc: va dau dreptate partial, in sensul ca raspunsul OCPI este corect si nehazardat, spre deosebire de cel de la finante care mai-mai transa toata problema fara ca cineva sa vada vreun act. Cu toate acestea, multe depind de contractul incheiat, asa cum v-am mai spus si cum lasa sa se inteleaga si OCPI.

@iutka: Ipoteca este reglementata in sensul ca urmareste bunul, nu proprietarul. Prin urmare, la transferul proprietatii (si cu atat mai mult doar la o promisiune in acest sens) ipoteca ramane in continuare valabila cu privire la acelasi imobil, chiar daca vechiul proprietar este debitor. Aceasta situatie este justificata la momentul incheierii antecontractului, insa cel mai tarziu la momentul incheierii CVC, vanzatorul trebuie sa isi asume obligatia de a stinge datoria sa si a radia ipoteca.
In legatura cu extinderea ipotecii asupra apartamentelor nu stiu ce sa zic, pare a fi o garantie noua avand in vedere suma mai mare cu care figureaza. Din nou, solutia e aceeasi de mai sus: trebuie stinse toate ipotecile pana la momentul transferului de proprietate.
Daca apelati la instanta, ar trebui sa cereti inclusiv obligarea proprietarului la radierea ipotecii, eventual sa platiti dvs direct creditorului suma aferenta imobilului pe care il dobanditi, dar e mai complicat, nu va sfatuiesc sa procedati fara un avocat.
Buna ziua,
Am intrat in morisca justitiei romanesti: primul termen pentru recuperarea diferentei de TVA (14%) a fost stabilit (abia) in 26 februarie 2010.
Buna seara,

Din antecontract:
"Pretul apartamentului este de 50.000 Euro, TVA inclus, pret ferm si nemodificabil" - 2007.

S-au platit 2 transe, in cuantum de xxx lei (echivalent a yyy euro) si in cuantum de zzz lei *echivalent a fff euro).

Nu exista factura pentru cei 50.000 de euro, doar ce este specificat in antecontract.


Pentru regularizarea TVA-ului, cum se procedeaza la calculul pretului locuintei cu TVA 5%? Cei 50.000 euro la ce curs se vor calcula (pentru a se extrage baza si TVAul de 19%, apoi pentru a se calcula TVA-ul de 5%)?




Marti ma duc la Notar. Constructorul a spus ca nu vrea sa intabulam cu 5%. Am prezentat problema mea mai demult aici pe forum, revin scurt. Am antecontract, factura, 48.000 euro dati cu TVA-ul de 19% inclus. Apartamentul acum e finisat, eu l-am finisat , si poate fi locuit ca atare. Deci am inteles ca trebuie sa cer notarului un refuz de intabulare.
1. Este obligat notarul sa-mi autentifice acest act?
2. Dupa acest refuz, ma adresez unui avocat si cer intabularea prin tribunal?
3. Daca sa zicem constructorul spune ca va cere returnarea TVA si sa facem contractul cu 5%, sa semnez ceva sau sa astept pana cand imi da banii? In momentul semnarii actelor la notar eu trebuie sa fi fost intrat in posesia banilor?
Va multumesc.
As aprecia daca as avea un raspuns pana luni seara.
Cristi

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)