avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort de cetatean strain
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort de cetatean strain

Buna seara!
Am o prietena casatorita cu un domn arab; casatoria a fost incheiata in Iordania.
Intrebare: Poate desface casatoria la starea civila ( locuieste in CTA) fara avocat si in lipsa sotului? Daca da ce trebuie intreprins?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:26, 4 Mai 2012
S-au casatorit impreuna, tot asa si divorteaz.

In primul rand trebuie stiut daca casatoria in Iordania a fost transcrisa in România, pentru ca altfel in România ea este necasatorita.

In al doilea rând, divortul poate avea loc la starea civil doar si doar daca partile se inteleg să divorteze de comun acord si daca se prezinta impreuna.

Daca sotul nu doreste sa divorteze sau nu se poate prezenta, doamna se va adresa Judecatoriei Constanta (daca sotul nu locuieste in Romania) unde va depune cererea de divort si va parcurge pasii de citare legala a sotului si procesul de divort.
=D> va multumim:) mult
Pare simplu dar este teribil de complicat...
Sfatul meu este sa verificati daca casatoria este recunoscuta in Romania.
Un astfel de proces poate dura foarte mult timp.
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2012
gi-jane2, moderator
Conditiile pentru a divorta la starea civila sunt: cei 2 soti sa fie prezenti, sa fie de acord , sa nu aiba copii minori, sa se prezinte la primaria ultimei locuinte comune ori unde se afla actul de casatorie. Daca sotul nu este prezent puteti divorta la notar ori la judecatorie. Sotul poate sa transmita declaratia de acord pentru notar. O poate da si in strainatate la un notar care are apostila, in tara o traduceti si o legalizati, dupa care o prezentati notarului.
@Justitiarul, cum poate divorta la notar daca sotul nu e prezent? Divortul la notar este pana la urma un divort de comun acord si ambii soti trebuie sa semneze acordul de divort in prezenta notarului

Art. 376. -
(1) Cererea de divorț se depune de soți împreună. Ofițerul de stare civilă sau notarul public înregistrează cererea și le acordă un termen de reflecție de 30 de zile
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), cererea de divorț se poate depune la notarul public și prin mandatar cu procură autentică
(3) La expirarea acestui termen, soții se prezintă personal, iar ofițerul de stare civilă sau, după caz, notarul public verifică dacă soții stăruie să divorțeze și dacă, în acest sens, consimțământul lor este liber și neviciat
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Vreau sa divortez attia attia Bunaziua.....sotul meu este de origine araba din R.A.Egipt sintem casatoriti de 2 ani casatoria a avut loc in Cairo R.A.Eegipt.sotul meu se afla inmomentul de ... (vezi toată discuția)
E posibil un divort in cateva zile? manuela43 manuela43 Va supun atentiei urmatoarea situatie: doi soti cu dubla cetatenie romana-americana au avut casatoria in Romania si au domiciliul in SUA. Vor sa divorteze ... (vezi toată discuția)
Divort offsetman offsetman buna ziua, Am o intrebare legat de un divort: doua persoane pot divorta in romania daca ele sunt casatorite in germania? sotia este romanca si sotul german. ... (vezi toată discuția)