Detinem un Srl, unde suntem 3 asociati, fiecare avand 1/3 din partile sociale.
Am avut o intelegere initiala in care, de comun acord, toti 3 ar fi trebuit sa investim ca si aport propriu in lei, suma de 21000 lei fiecare.
Doi dintre asociati au depus fiecare suma de 21000 lei, insa al treilea a depus doar 16400, desi detine parti sociale din firma in egala masura ca si cei doi.(1/3).
A trecut un an de la depunerile respective. Aporturile fiecarui asociat sunt evidentiate in contabilitatea firmei.
(Firma nu a inregistrat profit pe 2011.)
Acum, al treilea asociat, vrea sa se retraga din firma si isi vrea suma ca si aport propri inapoi, adica cei 16400 lei cu o dobanda de 3%/ LUNA!!!
Doar in aceste conditii este de acord sa isi cedeaza partile sociale(1/3).
Intrebarea mea este daca asociatul in cauza, pe langa ca nu a respectat intelegerea initiala, referitoare la aportul propriu, adica a depus mai putin decat ceilalti doi, desi detine parti sociale, procentual la fel, are acest drept de a-si cere banii inapoi + dobanda de 3%/LUNA?
In actul constitutiv este stipulat urmatorul text:
"Poate fi exclus din societate:
- asociatul care pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat."
Care ar fi demersurile legale prin care asociatul in cauza sa cedeze partile sociale?(fiind dorinta lui, insa conditionata!!!)
Ceilalti doi asociati i-au propus sa-i returneze suma integrala de 16400 lei, in 6 rate lunare egale, insa FARA dobanda.
Avand in vedere ca nu este un aport la capitalul societatii, ci este o creditare / o imprumutare a societatii si in conditiile in care nu exista un contract de imprumut in baza caruia sa se acorde dobanda, asociatul nu are dreptul la nici un fel de pretentii vis-a-vis de acordarea unei dobanzi.
Singura varianta legala este sa isi vanda partile sociale la un pret mai mare decat valoarea nominala, insa in aceste conditii realizeaza venituri care se vor impozita.
Cu privire la invocarea textului din actul constitutiv nu are nici un fel de relevanta si nu poate fi folosit pentru ca in cuprinsul acestui text se face referire la aportul la capitalul social, nu la un imprumut care se acorda sau nu societatii. Asociatul poate sau nu sa imprumute societatea in care detine parti sociale sau actiuni, este libera sa vointa. Pentru a fi acoperiti si a-l putea obliga pe asociatul in culpa trebuia sa intocmiti contract de imprumut intre asociat si societate (3 contracte) in care se mentiona clar cu ce suma se imprumuta societatea, care este termenul de predare a sumei, cand se restituie suma, daca este sau nu purtatoare de dobanzi.
Acum, odata ce ati facut aceste precizari esentiale, situatia arata mai altfel:
1. Cesionarea partilor sociale se poate face fara probleme, daca exista consens intre asociati;
2. Acum am inteles ca suma care se disputa reprezinta - de fapt - creditarea societatii (imprumut) dat de asociati.
NOTA BENE: de fiecare data cand un asociat crediteaza firma proprie este obligatoriu sa se incheie CONTRACT intre firma si asociat(i) in care sa se stipuleze cel putin suma, termenul de rambursare si ... eventuala dobanda ce s-ar aplica la suma respectiva. Conditie necesara si suficienta ar fi ca TOTI asociatii sa fie de acord cu tectul si clauzele acelui contract de creditare firma (imprumut).
Cum in cazul de fata asemenea contract observ ca NU s-a incheiat, asociatul respectiv NU poate solicita suma+dobanda, dar suma evident ca DA.
Va invit sa neglijati ceea ce v-am raspuns anterior acestei postari, deoarece datele fiind neclare - raspunsul meu a fost pe masura.
Excludere asociat
nerotudor
Buna seara.Va rog a-mi raspunde la urmatoarea speta:
Un asociat care detine 45% din capitalul social al unui SRL (celalalt
actionar detine 55% si este si ... (vezi toată discuția)