avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Problema ,,matematica\" de drept-prescriptia speciala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Problema ,,matematica" de drept-prescriptia speciala

Va supun atentiei urmatoarea speta: dupa 8 ani de la comiterea unei fapte, o persoana este condamnata la o pedeapsa de 7 ani cu executare.Ulterior condamnarii apare o lege noua care prevede pentru aceasta fapta pedepse de la 1 la 5 ani inchisoare. Detinutului, din cauza unor dovezi noi aparute in cauza ii este admisa cererea de revizuire, instanta pronuntandu-se astfel:,,caseaza hotararea nr..., si rejudecand condamna inculpatul..."
Avand in vedere ca termenul prescriptiei speciala in cazul unei infractiuni pedepsita cu inchisoarea de pana la cinci ani se considera 7 ani jumatate,oricate intreruperi ar fi fost(deci inclusiv intreruperea pe perioada existentei primei hotarari) precum si faptul ca din momentul casarii sentintei pana la condamnarea din nou a inculpatului, stiintific si practic timpul nu sta in loc, se poate pune in discutie reactivarea prescriptiei speciale?
in opinia mea, da..pentru ca inc poate uza de legea mai favorabila in rejudecare cu toate consecintele ce decurg din asta...
Milica, Sam se refera la intreruperea termenului de prescriptie...
Or, daca a existat o hotarare definitiva care a intrerupt curgerea termenului...si chiar a incheiat ciclul procesual cu pronuntarea unei astfel de hotarari definitive...

Am spus ca se pot face studii aprofundate pentru a se gasi o teza puternic argumentata dar numai asa, pe scurt, nu este suficient.
Adica in opinia mea nu ar fi chiar imposibil insa este excesiv de greu...

Legea penala mai favorabila nu face sa curga un nou termen de prescriptie si nici nu suspenda termenul de prescriptie...

Dupa parerea mea, argumente si mai solide ar putea exista in alte ipoteze juridice asemanatoare...dar diferite in acelasi timp...:)

nu
omul vb de prescriptia speciala..1 plus 1/2 si dupa limitele fapatei nou reincriminata..se aplica..zic..

cred ca ma apuc sa fac penale pt ca rationamentele sunt usor diferite fata de civil:D
Este irelevant acest aspect.
sam bam a scris:

Detinutului, din cauza unor dovezi noi aparute in cauza ii este admisa cererea de revizuire, instanta pronuntandu-se astfel:,,caseaza hotararea nr..., si rejudecand condamna inculpatul..."
Avand in vedere ca termenul prescriptiei speciala in cazul unei infractiuni pedepsita cu inchisoarea de pana la cinci ani se considera 7 ani jumatate,oricate intreruperi ar fi fost(deci inclusiv intreruperea pe perioada existentei primei hotarari) precum si faptul ca din momentul casarii sentintei pana la condamnarea din nou a inculpatului, stiintific si practic timpul nu sta in loc, se poate pune in discutie reactivarea prescriptiei speciale?

Dat fiind că s-a rejudecat și s-a condamnat, nu mai poate fi pus nimic în discuție în instanță, decât în cazul în care există cale de atac la hotărârea de revizuire.

Dacă ar fi fost două hotărâri - una de anulare/casare a hotărârii definitive și alta în rejudecare - se putea invoca, cu succes, în rejudecare legea mai favorabilă prin termenul de prescripție specială mai scurt. Însă în cazul hotărârilor definitive - și hotărârea casată și-a păstrat acest caracter până la pronunțarea celei de-a doua hotărâri - legea mai favorabilă nu se evaluează decât în ceea ce privește pedeapsa, care se reduce obligatoriu sau facultativ, după caz. Cu toate acestea, în cazul rejudecării, există un vid legislativ în privința prescripției care poate fi speculat.

Dacă există o cale de atac la hotărârea de revizuire eu zic că se poate invoca prescripția specială în cazul în care instanța a condamnat având în vedere legea nouă, pe principiul că legea trebuie luată în întregime. Dacă a condamnat pe legea veche, aș invoca legea nouă mai favorabilă, și tot acolo aș ajunge.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cauze care inlatura prescriptia raspunderii penale florin_v florin_v Care sunt cauzele care inlatura prescriptia raspunderii penale? Este vorba despre anumite acte sau altceva? Desfasurarea procesului penal sau o eventuala ... (vezi toată discuția)
Revizuire si prescriptie carepecare carepecare ROG MULT AJUTOR! Caut pe internet de 1 luna in fiecare noapte si nu gasesc raspunsul la situatia mea. Ca parte vatamata intr-un proces penal, dupa ce ... (vezi toată discuția)
Prescrierea faptei dupa rejudecare dupa extradare viopoi viopoi Sunt in executarea unei pedepse de 7 ani si sunt pe fond dupa admiterea in principiu a cererii de rejudecare pe 522 ind 1 cpp.Mi-a admis si judecarea in baza ... (vezi toată discuția)