avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Casa de Pensii si Deciziile de impunere la PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Casa de Pensii si Deciziile de impunere la PFA

Buna seara!

Am o situatie mai ciudata in relationarea cu Casa de Pensii si sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns.

Sunt PFA in regim venit real si anul trecut am depus declaratia estimativa (200), cu o estimare de sub 8800 ron (cat este minimul pentru a avea obligatia sa platesc pensie). Pe parcursul lui 2011 am realizat un venit superior declaratiei estimative depuse, fapt care se va reflecta in declaratie 220 (pe care trebuie sa o depun pana pe 25 mai).
Am fost la inceputul lunii aprilie la Casa de Pensii, unde am anuntat situatia respectiva si am dorit sa mi se faca contract, pentru a plati pensia aferenta anului trecut. Insa, surpriza: pentru ca sa imi poata face contract, trebuie sa aiba dovada ca am avut venituri brute de peste 8800 ron. Dovada pe care o voi avea abia in vreo doua saptamani, DUPA ce depun declaratia 220. Am intrebat daca nu se poate faca contract indiferent de venitul respectiv si mi s-a raspuns ca nu. Totodata, am fost anuntat ca voi plati dobanda de intarziere si penalitati, pentru ca... nu am declarat la timp.

Cu alte cuvinte, desi la Fisc m-am incadrat in termenul limita de depunere a declaratiilor (25 mai), la Pensii curg penalitatile, pentru ca nu este acelasi termen limita (trebuia depusa declaratia pana pe 31 ianuarie).

Este normala aceasta situatie? Nu ar trebui sa corespunda termenele limita la cele doua institutii? Pot face ceva pentru a evita plata penalitatilor aferente? (la cat sa ma astept sa fie penalitatile respective?)

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: ElNino , utilizator 17:39, 4 Mai 2012
Asigurarea trebuia se se efectueze in anul 2011 pe baza deciziei de plati anticipate transmisa de fisc dupa depunerea declaratiei estimative 220 (nu 200). Pentru neefectuarea lunara a contributiei se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere conform Codului de procedura fiscala.
@G David: tocmai asta am mentionat, ca in baza acelei decizii de plati anticipate NU puteam incheia contract cu Casa de Pensii, pentru ca nu eram eligibil (venituri brute sub 8800 ron).
Pentru anul 2011 asigurarea pentru pensie era obligatorie daca veniturile pe an erau mai mari de 8.088 lei.
Mea culpa, decizia de plata anticipata prevedea o suma mai mica de 8088 ron.
ElNino din pacate legea spune ca daca depasesti 8088 esti OBLIGAT sa te asiguri. Daca ai venitul sub 8088 (declarat / realizat) NU iti era insa interzis sa te asiguri, puteai sa contribui la pensii lejer, nu exista chestie de eligibilitate ... chiar si fara venituri pe PFA poti sa iti platesti contributia (daca ai cu ce)

Au fost discutii destule pe tema asta pe site, exact situatia ta, ce se intampla daca nu te asiguri si depasesti totusi plafonul asta, raspunsul e, din pacate, cel dat de David: Ianuarie 2011 a avut scadenta in 25 Februarie 2011, pentru ianuarie 2011 datorezi 222 RON + penalitatile calculate incepind cu urmatoarea zi dupa scadenta. Aplici chestia asta pentru toate lunile ...

Alte discuții în legătură

Pfa norme - contract obligatoriu pentru asigurari de pensie? gabby84 gabby84 Pt o PFA norme, infiintata in 2004, care nu a incheiat contract de asigurare cu Casa Nationala de pensii, norma pe anul acesta fiind 8040 ron,este obligatorie ... (vezi toată discuția)
Contributie la pensie pentru jumatate de an? ismi3ismi ismi3ismi Sunt Intrepr Individuala din 25 august 2011.Am estimat in decl 220 de la infiintare Venit brut estimat=2500 ron,Ch ded=1000ron,Venit net estimat=1500 ... (vezi toată discuția)
Declaratii,contracte pfa & semnatura electronica Ankora Ankora 1.Ce declaratie se depune si unde in termen de 15 zile de la infiintarea PFA-neplatitor TVA, CAEN 7311, iar apoi care sunt cele obligatorii, unde se depun si ... (vezi toată discuția)