avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... dubla cetatenie si documente necesare
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

dubla cetatenie si documente necesare

Buna ziua, eu locuiesc in Italia si sunt mama unei fetite de 8 luni care are cetatenie italiana, tatal fiind italian. In curand vom veni toti trei in Romania si as dori sa stiu daca fetita are nevoie de pasaport sau este suficienta cartea de identitate italiana. Avand si cetatenie romana trebuie inregistrata si in Romania, sunt obligata sa ii fac pasaport romanesc? La iesirea din Romania putem prezenta din nou doar cartea de identitate italiana? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 19:43, 5 Mai 2012
Daca autoritatile italiene permit minorilor sa paraseasca tara doar cu cartea de identitate, atunci da, puteti intra si iesi cu cartea de identitate italiana a minorei.

Recomandarea mea este sa transcrieti certificatul de nastere italian la Consulatul României din Italia pentru ca dureaza mai putin, chiar daca costa putin mai mult.

Pentru transcrierea certificatului de nastere in registrele romane:

Certificatul de nastere original de tip international apostilat in prefectura italiana unde domiciliati in care sa fie mentionati parintii copilului (maternita e paternita).
Copie xerox dupa toate actele de stare civila.
Traducerea certificatului, in limba romana, legalizata de un notar public roman, sau de ambasada/consulatul roman din statul unde a avut loc nasterea, sau de un birou notarial din strainatate ce aplica apostila Conventiei de la Haga (traducerea se poate efectua si la sediul Consulatului General al Romaniei la Milano si este inclusa in taxa totala a certificatului ).
Certificatul de casatorie romanesc al parintilor , daca la data nasterii copilului, acestia erau casatoriti.
Certificatele de nastere ale parintilor copilului ( copie si original ).Daca unul din parinti este cetatean strain, acest act trebuie tradus in limba romana la un traducator autorizat sau la Consulatul General al Romaniei la Milano caz in care se mai adauga 70 de euro la taxa totala a certificatului;.
Pasapoartele parintilor si/sau cartile de identitate romanesti in termen de valabilitate.


1. Taxa consulara este de 125 euro in cazul in care certificatul de nastere este prezentat in termen de 6 luni de la nasterea copilului si 170 euro in cazul in care certificatul de nastere este prezentat DUPA 6 lunide la nasterea copilului. In momentul de fata timpul de asteptare pentru obtinerea certificatului de nastere este de aproximativ 20 de zile.
Va multumesc pt. raspuns...mi se par excesive taxele consulare!!! In schimb in Romania cat ar costa transcrierea certificatului de nastere?
Alternativa este sa va prezentati la Starea Civila unde aveti domiciliul unde sa depuneti documentele de transcriere, o sa dureze cateva luni, in functie de aglomerarea SC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenia romana nikkkoleta nikkkoleta salve! sunt mamica unei fetite in varsta de 3 saptamani, eu sunt cetatean roman dar traiesc si muncesc in Italia unde am nascut si fetita. Tatal ei este ... (vezi toată discuția)
Călătorie minor român cu carte de identitate italiană Antonia.n Nety Antonia.n Nety Buna seara! Am o fetiță de doi ani,nascuta în Italia! Aș dori să plec in Romania cu ea cat mai repede,adica în două săptămâni și am înțeles că am ... (vezi toată discuția)
Certificat nastere minor nascut in italia laura2707 laura2707 Buna seara! Fetita mea este nascuta in Italia si are cetatenie italiana si am intales ca trebui sa-i fac certificat de nastere si in Romania, stie cineva ce ... (vezi toată discuția)