avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort de cetatean strain
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort de cetatean strain

sunt casatorita cu un cetatean tunisian. casatoria a avut loc in 2010 in tunisia. dupa transcrierea certificatului de casatorie, la circa un an a venit in romania. a locuit cu mine 6 luni, dupa care a plecat in belgia , unde se afla si in prezent. nu mai tine legatura cu mine, de cateva luni. vreau sa divortez, dar am auzit ca n-o pot face decat in tara in care ne-am casatorit. asta mi s-a spus la ambasada tunisiei la bucuresti. el are drept de sedere in romania pentru inca doi ani, dar cu siguranta nu va fi de acord cu divortul, desi nu mai suntem impreuna de mai mult de 8 luni.
daca cineva ma poate ajuta cu cateva informatii, in legatura cu problema mea, multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2012
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:36, 8 Mai 2012
Sa inteleg ca ultimul domicilu comun a fost in Romania?Aveti vreo conventie cu sotul in ceea ce priveste legea aplicabila divortului?
Codul Civil in cadrul dispozitiilor de drept international privat prevede urmatoarele referitor la legea aplicabila divortului:

"Art. 2.600

Legea aplicabilă divorţului

(1) În lipsa alegerii legii de către soţi, legea aplicabilă divorţului este:

a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data introducerii cererii de divorţ;

b) în lipsa reşedinţei obişnuite comune, legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre soţi mai are reşedinţa obişnuită pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divorţ;

c) în lipsa reşedinţei obişnuite a unuia din soţi pe teritoriul statului unde aceştia au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, legea cetăţeniei comune a soţilor la data introducerii cererii de divorţ;

d) în lipsa cetăţeniei comune a soţilor, legea ultimei cetăţenii comune a soţilor, dacă cel puţin unul dintre ei a păstrat această cetăţenie la data introducerii cererii de divorţ;

e) legea română, în toate celelalte cazuri.

(2) Dacă legea străină, astfel determinată, nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român sau are reşedinţa obişnuită în România.

(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile şi în cazul în care divorţul este cârmuit de legea aleasă de soţi."

Luati legatura cu un avocat care sa va lamureasca si sa va asiste in toate aceste demersuri.
Parerea mea este ca puteti divorta in Romania daca ultimul domiciliu comun al sotilor a fost in Romania.
Vor exista insa multe probleme in acest proces si fara avocat nu cred ca veti reusi sa va descurcati.
Este bine sa aveti grija ce avocat va angajati deoarece lururile trebuie bine gandite.
Da, ultimul lui domiciliu, conform adresei din Cartea de identitate elibarata de Oficiul de Imigrari Roman, este in Bucuresti.
Va multumesc pentru raspuns, stiu ca divortul va dura destul de mult, probaabil ca pe asta mizeaza si el, asteptand sa treaca cei 3 ani.

Nu am nici o conventie cu sotul meu in privinta divortului, Ambasada Tunisiei la Bucuresti m-a informat ca nu pot demara procedura de divort decat in tara in care s-a incheiat casatoria. As vrea sa stiu deasemeni, daca pot divorta in absenta lui, pentru ca, el cu siguranta nu se va prezenta.
Va multumesc.
Nu inteleg raspunsul Ambasadei Tunisiei in sensul de a nu putea demara procedura de divort decat in tara in care sa incheiat casatoria,.
Raman la opinia ca se poate desface casatoria in Romania atat timp cat ultima resedinta comuna a fost in Bucuresti ,de asemenea se poate divorta si in absenta sotului atata timp cat procedurile de citare sant legal indeplinite.

Alte discuții în legătură

Divortul de un cetatean strain vasilicadanut vasilicadanut care este procedura in cazul divortului dintre un cetatean roman si unul strain,casatoria fiind incheiata in romania dar domiciliul fiind in grecia?ce taxe ... (vezi toată discuția)
Divort in strainatate lenacov lenacov Buna seara As avea nevoie de o lamurire in urmatoarea situatie: Eu si sotul (roman) meu( inça) ne-am casatorit prin intermediul ambasadei Romaniei in ... (vezi toată discuția)
Divort dies dies Sunt casatorit si urmeaza sa divortez. Ne-am casatorit in tara de bastina. Avem amandoi dubla cetatenie. Prin urmare, casatoria este inregistrata si in ... (vezi toată discuția)