avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Se retine impozit pe venit pentru concediul medical ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Se retine impozit pe venit pentru concediul medical (incapacitate temporara de munca)?

Se retine impozit pe venit pentru concediul medical (incapacitate temporara de munca)? Care este baza legala? Unde gasesc raspunsul, in codul muncii sau codul fiscal sau legea bugetului pe asigurarile sociale. Am incercat sa caut dar nu am gasit. X-(

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ByaDolo , utilizator 18:46, 6 Mai 2012
In Codul fiscal avem:



ART. 55 Definirea veniturilor din salarii

(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.

(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:

[...]

k) orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii.


Iar in Normele metodologice avem:



Art. 55 al.2

[...]

68. Veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă, precum şi orice sume de natură salarială primite în baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se referă, şi care sunt realizate din:

a) sume primite pentru munca prestată ca urmare a contractului individual de muncă, a contractului colectiv de muncă, precum şi pe baza actului de numire:

[...]

- sumele primite în caz de incapacitate temporară de muncă;



Deci, sumele primite în caz de incapacitate temporară de muncă se impoziteaza ca si veniturile din salarii.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul medical se impoziteaza? elig elig Concediul medical, Prenatalul si Postnatalul se imPoziteaza? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu prenatal ramona75 ramona75 Buna ziua! Sunt insarcinata si din 23 martie am intrat in concediu prenatal. Pe fluturas apare impozitata si suma aferenta celor 7 zile in care am fost in ... (vezi toată discuția)
Impozit concediu sarcina si lehuzie a29stefan a29stefan Pentru luna iunie a anului curent, indemnizatia pentru concediul de sarcina si lehuzie se impoziteaza? In baza carei prevederi? A survenit vreo modificare in ... (vezi toată discuția)