avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... probleme cu pasaport copil
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

probleme cu pasaport copil

Buna ziua, am o problema si vreau sa ma lamuriti, daca puteti?
O ruda a nascut in Italia anul trecut, copilul are in momentul de fata 8 luni. Are certificat de nastere italian. Pentru ai face pasaport copilului in Romania, cum ar trebui sa procedeze. Trebuie prezenta copilului aici? Ce pasi trebuie urmati?
Cel mai recent răspuns: btmariuss , utilizator 10:12, 7 Mai 2012
Buna seara,

Parintii trebuie sa se duca la unul din Consulatele României unde vor transcrie certificatul de naste si vor primi si un certificat de nastere românesc.

Pentru transcrierea certificatului de nastere in registrele romane:

Certificatul de nastere original de tip international apostilat in prefectura italiana unde domiciliati in care sa fie mentionati parintii copilului (maternita e paternita).
Copie xerox dupa toate actele de stare civila.
Traducerea certificatului, in limba romana, legalizata de un notar public roman, sau de ambasada/consulatul roman din statul unde a avut loc nasterea, sau de un birou notarial din strainatate ce aplica apostila Conventiei de la Haga (traducerea se poate efectua si la sediul Consulatului General al Romaniei la Milano si este inclusa in taxa totala a certificatului ).
Certificatul de casatorie romanesc al parintilor , daca la data nasterii copilului, acestia erau casatoriti.
Certificatele de nastere ale parintilor copilului ( copie si original ).Daca unul din parinti este cetatean strain, acest act trebuie tradus in limba romana la un traducator autorizat sau la Consulatul General al Romaniei la Milano caz in care se mai adauga 70 de euro la taxa totala a certificatului;.
Pasapoartele parintilor si/sau cartile de identitate romanesti in termen de valabilitate.

Taxa consulara este de 170 euro. In momentul de fata timpul de asteptare pentru obtinerea certificatului de nastere este de aproximativ 20 de zile.

După ce aveti certificatul de nastere se va putea face ori titlu de calatorie pentru intoarcerea in tara si obtinerea pasaportului din tara (dureaza mai putin) ori de la consulat.

Documente pentru obtinerea pasaportului la consulat:
Documente necesare pentru obtinerea unui pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate

 permisul de sedere original ( SOGGIORNO ) sau atestatul de înscriere în registrul de populatie rezidenta de la autoritatea tarii de domiciliu sau orice alt document care atesta dreptul de sedere legala în original ( attestazione di iscrizione anagrafica di cittadino dell’Unione Europea ) ;

- certificat de rezidenta eliberat de primaria locala in original sau stato di famiglia in cazul in care nu este posibila eliberarea certificatului de rezidenta.
 cartea de identitate emisa de autoritatile statului de resedinta în original – permisul de conducere care mentioneaza domiciliul pentru statele care nu elibereaza strainilor carti de identitate;
 certificatul de nastere romanesc in original;
 certificatul de casatorie romanesc in original (pentru cei casatoriti si pentru cei vaduvi);
 sentinta de divort cu mentiunea definitiva si irevocabila în original (pt. cei divortati);
 certificatul deces romanesc al sotului/sotiei, in original (pt. cei vaduvi);
 pasaportul vechi in original;
 buletinele sau cartile de identitate românesti in original;

- persoanele care au (re)dobandit cetatenia romana sunt obligate sa se prezinte si cu certificatul constatator de cetatenie in original.

TAXA CONSULARA ESTE DE 100 EURO

Documente necesare pentru obtinerea unui pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate – pentru minor:
PREZENTA MINORULUI LA CONSULAT ESTE OBLIGATORIE!
 permisul de sedere original al parintilor/parintelui în care sa fie inclus minorul ori permis de sedere emis de autoritatile statului de resedinta având ca titular minorul sau atestatul de înscriere în registrul de populatie rezidenta de la autoritatea tarii de domiciliu sau orice alt document care atesta dreptul de sedere legala în original; ( attestazione di iscrizione anagrafica di cittadino dell’Unione Europea ).

-certificat de rezidenta eliberat de primaria locala in original sau stato di famiglia in cazul in care nu este posibila eliberarea certificatului de rezidenta.
 cartea de identitate emisa de autoritatile statului de resedinta în original – daca este cazul în functie de vârsta;
 certificatul de nastere românesc în original;
 certificatul de casatorie românesc în original al parintilor;
 sentinta de divort cu mentiunea definitiva si irevocabila in original (in cazul parintilor divortati), din care sa rezulte carui parinte i-a fost încredintat minorul;
 Hotarârea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila prin care se încredinteaza minorul reprezentantului sau legal care face cererea de eliberarea a pasaportului (pentru minorii sub 14 ani) sau care îsi exprima acordul sub forma declaratiei legalizate;
 certificatul de deces românesc al parintelui, în original ( în cazul în care un parinte este decedat);
 pasapoartele parintilor in original / pentru spatiul UE cartile de identitate în original;

TAXA CONSULARA ESTE DE 100 EURO

CERERILE DE ELIBERARE A PASAPOARTELOR SIMPLE ELECTRONICE CU DOMICILIUL IN STRAINATATE SE DEPUN SI SE TIPARESC AUTOMAT IN MOMENTUL DEPUNERII DOCUMENTELOR LA GHISEU

PENTRU TOATE CAZURILE, TERMENUL APROXIMATIV DE ELIBERARE A PASAPORTULUI ELECTRONIC ESTE DE 2-3 LUNI.!

Daca face certificatul in Romania, unde trebuie sa se prezinte? Pasaportul copilului se poate face si in Romania, fara prezenta copilului aici?
Pentru pasaport prezenta copilului este obligatorie.

Certificatul se poate transcrie si in Romania daca unul dintre parinti va face (de preferinta la Consulat, ca sa fie in limba romana) o procura speciala cuiva din tara; cererea se depune la locul de domiciliul al parintilor. Procura speciala trebuie sa contina toate datele din cartea de identitate a celui imputernicit si faptul ca respectivul este mandatat pentru a transcrie certificatul de nastere strain si pentru a ridica certificatul romanesc.

Daca aleg aceasta varianta, imputernicitul se va duce la Starea civila cu urmatoarele acte:
- cartea dumnealui de identitate
- certificatul ori extrasul de nastere în original, care sa cntina apostila conform Conveniiei de la Haga, in original si copie
- traducerea in limba română autentificata de oficiul consular roman sau de un notar public din Romania
- o declaratie din partea parintelui care imputerniceste (data tot la consulat) din care sa rezulte faptul ca nu a mai solicitat transcrierea in registrele de stare civila romanesti
- copiile certificatelor de nastere si casatorie ale parintilor.
Multumesc!”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasaport expirat ioanabn ioanabn buna ziua! am si eu o problema si as avea nevoie de ceva informatii.Sunt plecata in Spania si pasaportul mi-a expirat.Am calatorit doar cu pasaportul, neavand ... (vezi toată discuția)
Dobandire cetatenie italiana mihaichi mihaichi Mama mea a facut 11 ani de cand locuieste legal in Italia si doreste sa ia cetatenia italiana. Eu, in calitate de fiu major, pot dobandi la randul meu ... (vezi toată discuția)
Cerere cetatenie italiana, caz special Cristi0011 Cristi0011 Buna ziua, Am 30 de ani, sunt in Italia de 15 ani si lucrez in domeniul financiar. Am terminat liceul si facultatea aici. As dori sa depun cerere pentru ... (vezi toată discuția)