hm. Un profil masculin si un text feminin... Sunteti avocat? Daca inalta probitate care transpare din textul dvoastra nu v-ar impiedica, sunt convins ca m-ati putea reprezenta cu mare succes. Poate aveti insa o mica relatie pe la DIICOT, sa-i rugati sa ma trimita mai repede in judecata... Ca la rugamintile mele nu se indoaie. Click-Click! ;-)
Nu cred ca este cazul sa va infierbantati...
Pentru mine, cu informatiile pe care tocmai ni le-ati impartasit aici, cazul este destul de clar (din punct de vedere juridic).
Asadar,
1. daca dvs ati consultat mesajele de posta electronica ale fostei sotii prin intermediul unui client de email (adica aplicatie, program informatic etc.) nu se poate vorbi de acces (ilegal) la un sistem informatic, intrucat clientul de email nu este sistem informatic, ci o simpla aplicatie (fara de care sistemul merge oricum - adica nu este indispensabila sistemului ca sa poate fi contopita in aceeasi sintagma). In acest caz, totusi, activitatea dvs. poate fi privita lesne drept o violare a secretului corespondentei (art. 195 Cpen), intrucat datele informatice pe care spuneti ca le-ati "vazut" (ocazie "nesperata", asa cum ati afirmat intr-un mesaj anterior) reprezinta o corespondenta purtata de fosta dvs. sotie.
2. daca ati consultat mesajele de posta electronica printr-o interfata web, care v-a oferit acces direct la serverul de mesaje electronice al companiei unde lucreaza fosta sotie, atunci ati comis o infractiune de acces ilegal intr-un sistem informatic (in acest caz, serverul de mail la distanta este un sistem informatic!), in scopul obtinerii de date informatice (chiar dvs. ati spus ca a fost o "nesperata" ocazie...) - art. 42 alin 2 Legea 161/2003 in concurs real cu o infractiune de violare a secretului corespondentei (art. 195 C.pen), intrucat ati avut reprezentarea faptului ca datele pe care le-ati accesat "nesperat" erau, de fapt, corespondente private (ale fostei sotii...). Sigur, in acest caz, unii specialisti considera ca daca dvs. cunosteati datele de logare in contul de email, ar fi vorba de o "incalcare a masurilor de securitate" (art. 42 alin 3 Legea 161/2003), insa eu nu sunt de acceasi parere, intrucat sistemul a fost accesat "corect" din punct de vedere tehnic (sistemul nu "stie" cine este utilizatorul aflat la distanta si acorda acces oricui ii furnizeaza "username"-ul si "password"-ul corecte....). In plus, trebuie dovedita vinovatia dvs. in raport cu incalcarea masurilor de securitate - aspect care ar trebui sa-i preocupe pe anchetatori mai mult in ceea ce priveste atacurile informatice derulate de hackeri.
3. cred ca, pana la urma, desi gestul dvs. este condamnabil sub aspect penal si chiar moral, actiunea dvs. nu are gradul de pericol social necesar pentru retinerea unei infractiuni informatice (din cele prevazute de art. 42 din Legea 161/2003), insa ramane aspectul violarii secretului corespondentei.
4. in ceea ce priveste utilizarea laptop-ului ori a conexiunii internet, din cate ati povestiti, eu unul nu vad vreo relevanta penala.
Folosesc prilejul oferit de acest caz pentru a preciza ca la fel de condamnabil este si gestul sotului (inca nedivortat) care isi "spioneaza" sotia/partenera de viata, folosind fie anumite setari "uitate", fie diverse programe sau aplicatii (care, din pacate, se gasesc pe Internet in numar foarte mare) de tip keylogger.
Multumesc! iata o parere mult mai pertinenta. Asta incerc sa le spun si eu celor de la DIICOT, ca nu e un caz de compenta lor, din cate cunosc eu violarea de corespondenta fiind de competenta Parchetului ordinar. Totodata apreciez ca atata vreme cat firma proprietara a sistemului informatic nu reclama un atac asupra serverelor ei sau un alt soi de prejudiciu, nu avem un pagubit real. Chiar si casuta respectiva de email este proprietarea firmei respective iar o eventuala citire a informatiilor din casuta respectiva de email ar putea fi asimilata cu un prejudiciu adus firmei. Cat despre moralitatea faptei...informatiile primite mi-au explicat de ce fiicele mele minore erau adanc neglijate de propria lor mama.