avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort - rec. avans credit + partaj rate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort - rec. avans credit + partaj rate

Pb. este urmatoarea - casatorita fiind, am dat un avans pt. un apartament (20% = aprox. 13 mii de euro) cumparat prin credit imobiliar de un prieten al sotului, in urma cu doi ani. Intre timp, sotul a platit ratele la apartament pe numele respectivului. Acum, sotul doreste sa preia ratele, printr-un act de vanzare-cumparare si un nou credit, pe numele lui.

Intrebarea este - ce garantie pot avea ca imi voi recupera banii (avansul) in caz de divort? Cum anume tb. facute actele pt. a avea aceasta garantie?

Ce se va intampla la partaj cu ratele in caz de divort?
Se pot face acte de vanzare/cumparare intre soti?
Cel mai recent răspuns: alexa_13 , utilizator 11:00, 11 Mai 2012
Intre soti nu se poate incheia un contract de vanzare.
Cat priveste ratele si avansul platit de dvs, se va face aplicarea comunitatii de bunuri in timpul casatoriei.
Ce presupune aceasta (aplicarea comunitatii de bunuri)? Asta inseamna ca eu tb. sa-i vand initial prietenului respectiv partea mea, pt. ca sotul sa poata face credit ulterior in nume propriu? In acest caz ( daca nu primesc baniii acum), ce garantie (act) voi putea cere pt. a-mi recupera avansul in caz de divort? Multumesc pt. raspuns
Bunurile dobandite in timpul casatoriei se considera a fi bunuri comune.
In cazul unui divort sotii impart bunurile comune in cote de 1/2 fiecare.
Prezumtia de comunitate nu are caracter absolut, ci numai relativ, ceea ce inseamna ca legiuitorul a recunoscut sotului interesat posibilitatea combaterii ei prin orice mijloace de dovada.

Aceasta prezumtie poate sa fie rasturnata daca unul dintre soti dovedeste ca a avut o contributie mai mare la achizitionarea acestora

Asta inseamna ca, in teorie cel putin, din avansul platit de mine, el are dreptul, in prezent, la 50%. Ce se intampla cu avansul in cazul in care preia creditul pt. apartament de la prietenul respectiv - vanzare/cumparare de la mine catre prieten( doar in acte, fara bani jos)/ de la el catre sot/ credit nou pe numele sotului? El spune ca, in caz de divort, voi primi banii respectivi. Pot avea o garantie, in acte, in sensul asta?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
alexa_13, utilizator
Asta inseamna ca in momentul asta casa e a prietenului, casa la care nu aveti vreun drept daca niciuna din parti nu recunoaste contributia dvs .

Daca sotul dvs va cumpara casa, aceasta va deveni din momentul cumpararii bunul comun al sotilor. Se poate recunoaste prin declaratie data de sotul dvs in mometul cumpararii sau direct in actul de cumparare, contributia dvs personala la cumpararea apartamentului, ca si cum ati da banii acum ( poate nu neaparat aceeasi suma, poate pe vremea cand ati cumparat suma reprezenta 10 % din bun, iar acum ar fi 50 % )
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Daca sunt cãsãtoritã, pot cumpãra o locuințã doar pe numele meu? ce taxe trebuie achitate la cumpararea unei locuinte? Florina18 Florina18 Buna ziua, As vrea sa știu daca unul din soți poate cumpăra un apartament doar pe numele lui si in ce condiții? Întreb asta deoarece unul ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui imobil dobandit in timpul casatoriei Radu Aura Radu Aura Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt urmatoarea situatie. Daca in timpul casatoriei se achizitioneaza un imobil, pe actul de vanzare cumparare( pe actul de ... (vezi toată discuția)
apartament dobândit înaintea căsătoriei. o convenție matrimonială mă ajută să nu-i pierd valoarea dacă îl voi vinde și vom cumpăra altul, după căsătorie? Nustiucine Nustiucine Salutare. As dori sa stiu raspunsul la cateva intrebari legate de conventia matrimoniala deoarece anul acesta ma voi casatori. Momentan am un apartament pe ... (vezi toată discuția)