avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... data decizie suspendare cim aceeai cu data convocarii ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

data decizie suspendare cim aceeai cu data convocarii ?

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire.
1. In urma unui referat in care se constata absentarea nemotivata a unui salariat din 7.05.2012, eu am intocmit convocarea in data de 09.05.2012 cu prezentarea salariatului in 15.05.2012 pentru a discuta situatia si am specificat ca neprezentarea pentru a sustine nevinovatia duce la desfacerea CIM cu acea data 15.05.2012. Este corect?
2. Trebuia sa intocmesc si decizia de suspendare a CIM tot cu data de 09.05.2012 sau dupa ce primesc confirmarea de la posta (stiid ca suspendarea se face in 20 zile lucratoare). Nu am in tocmit-o deoarece ma tem ca persoana sa nu aiva medical cu toate ca atunci can a plecat 04.05.2012 a spus ca nu mai vine si atat. Va sa ma ajutati sa procedez corect si cu incetarea si cu supendarea daca trebuie sa o fac. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:51, 17 Mai 2012
Nu este obligatorie suspendarea c.i.m. pe durata cercetarii disciplinare ...
Art. 51
(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Daca nu sunt reglementari nu se va face decizie de suspendare.
Nu este obligatorie suspendarea c.i.m. nici in cazul absentelor nemotivate si nici in cazul cercetarii disciplinare ... asa cum , s-a aratat mai sus, Codul Muncii prevede aceasta ca o facultate si nu ca o obligatie a angajatorului ..

Parere mea este ca nu necesita suspendare, iar daca se decide desfacerea disciplinara a c.i.m. atunci perioada in care a avut absente nemotivate va fi mentionata in decizia de concediere, in adeverinta de vechime eliberata de catre angajator.

Aveti grija ca daca c.i.m. este incheiat pe o durata determinata , durata acestuia expirand in data de 15.05.2012 , atunci va exista o suprapunere de motive de incetare a c.i.m., situatie in care opereaza incetarea de drept a acestuia.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc mult pentru raspunsuri!
CIM este pe perioada nedeterminata deci in consecinta daca nu se prezinta in urma convocarii in data de 05.05.2012 pot sa emit decizie de incetare cu aceasta data fara sa suspend CIM. Sper ca am inteles bine.
Scuze 15.05.2012.

Alte discuții în legătură

Desfacere cim disciplinar Andrei Gica Andrei Gica Buna ziua. Un angajat, a carui contract expira in data de 15.05.2012, a parasit santierul in data de 09.05.2012. Angajatorul insista sa i se desfaca ... (vezi toată discuția)
Abs nemotivate alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna seara, Am urmatoarea problema: un salariat lipseste nemotivat din data de 12.12.2012, vineri 14.12.2012 am primit si inregistrat referatul, cu data de ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate anca_diana anca_diana situatia este asa: angajatul isi da demisia Eu angajator o inregistrez si ii spun ca e in preavizul prevazut de C muncii si trebuie sa vina inca 15 zile la ... (vezi toată discuția)