avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,

In urma cu 12 ani bunicul meu a vrut sa imi lase mostenire casa sa. Eu eram liceean la vremea aceea si nu aveam venituri. Asa ca am fost la notar si el s-a hotarat sa faca donatie cu o clauza de ingrijire. Eu la vremea aceea i-am spus ca deoarece parinti mei locuiesc la150Km de casa sa, eu nu as putea sa il ingrijesc dar el a spus ca nu va fi nevoie si sa stau linistit. Au trecut anii, iar eu in acest timp am platti impozitul pe casa. In ultimul an bunicul s-a imbonavit si nu mai poate avea singur grija de el. L-am rugat sa angajej o femeie care sa ii faca de mancare sau si sa mai spele o haina, dar el a refuzat. A fost un om dificil si sever de-a lungul vietii. A zis sa ma mut la el impreuna cu sotia mea(casa este undeva la tara la150 km de Cluj, eu lucrez ca inginer IT), lucru care mi s-a parut imposibil. Nu puteam sa las servicul si sa ma mut la el. In cele din urma o nepoata (fiica unei surori a sale) ii aducea mancare si ii spala hainele o data pe saptamana beneficiind de pensia lui de fost doctor. Bunicul a avut doi fii, unul a murit de tanar, iar tata a murit in urma cu 5 ani. Sotia bunicului este si ea decedata. Eu sunt singurul nepot de la copii sai. Intrebarea mea este ce se va intampla cu casa?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 22:51, 10 Mai 2012
Bunicul dvs. in final v-a donat casa? Daca da, atunci casa este a dvs., insa, fiind vorba despre o donatie cu sarcina, va revine obligatia indeplinirii obligatiei asumate.
Am inteles faptul ca nu gasiti nicio cale practica si ca altcineva de fapt ingrijeste de bunic.
Bunicul, daca s-ar supara pe dvs., ar putea sa ceara revocarea actului de donatie, pentru neindeplinirea sarcinii.
Daca nu va face acest lucru, atunci casa va va ramane dvs.
Sentimental vorbind, mi-ar fi placut sa citesc la sfarsitul expunerii situatiei in loc de "ce se va intampla cu casa?" "ce se va intampla cu bunicul?" - dar dupa cam inteleg, nu este un subiect cu "greutate" pentru dumneavoastra, chiar daca aveti asumata o obligatie in acest sens.
Juridic, insa, lucrurile stau in felul urmator, in opinia mea:
Actul de donatie, care contine acea "clauza de ingrijire" poate fi atacat de persoane interesate, si chiar de bunicul insusi, pe motiv ca nu v-ati indeplinit obligatiile asumate, respectiv de a-l ingiji, sau macar de a contribui, intr-un fel, la ingrijirea sa.
Exista varianta ca bunicul, in timpul vietii, sa anuleze acel act de donatie pe motivul expus mai sus si sa se indrepte catre nepoata care il ingrijeste in acest moment, si care, cu siguranta, nu face acele acte dezinteresata.
In cealalta varianta, daca bunicul nu intocmeste niciun act in timpul vietii, dumneavoastra, ca reprezentant al tatalui dumneavoastra, sunteti unicul mostenitor al casei bunicului, de care sunteti interesat, nepoata de sora a bunicului neavand drept de mostenire.
Bunicul mi-a donat casa, dar eu nu am respectat sarcina. Bunicul a decedat si nu a revocat donatia. Este posibil ca persoana care l-a ingrijit sa atace in instanta donatia. In acest caz ce se va intampla cu casa, va ramane persoanei respective, s-au donatia fiind declarata nula se va trece la mostenire?
Buna seara. Donatia putea fi revocata in timpul vietii de catre bunic. Daca nu s-a intamplat acest lucru , Alta persoana nu poate cere revocarea actului de donatie. Nepoatacde sora a bunicului nu este mostenitor rezervatar .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi-a fost donat un imobil de către moștenitorii bunicii mele. cum pot anula această donație? MihaiX933 MihaiX933 Buna ziua, Acum o luna de zile mi-a fost donat un imobil, imobil ce a avut 4 mostenitori dupa moartea bunicului meu (bunica si cei 3 copii), iar acestia mi ... (vezi toată discuția)
Donatie cu scutire de raport si contract de intretinere sasuemilia sasuemilia Buna ziua, Bunicul meu a facut cu mama un contract de donatie cu scutire de raport si clauza de uzufruct viager in favoarea lui asupra unui imobil.Mama fiind ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)