avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cum se acorda somajul?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cum se acorda somajul?

daca eu sunt angajata din septembrie 2010,iar din iunie 2012 pana in 30 august am avut intrerupere la cartea de munca,si am reluat contractul de la 1 septembrie 2012. de la 1 iunie intru in somaj,si sunt insarcinata in 2 luni.imi puteti spune pe ce perioada voi beneficia de somaj si dak o sa primesc indemnizatia de crestere a copilului?
Art. 39 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
......

p.s.
rectificati datele din mesajul initial ... referitor la luna iunie 2012, luna augist 2012 :) ... aceste luni inca nu au sosit ...
imi cer scuze era vorba de 2011:),dar tot nu mi-ati spus daca voi putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului
Spuneti data prezumata a nasterii si ce statut aveti in fiecare din cele 12 luni premergatoare nasterii.
am uitat sa precizez,ca urmez scoala seral(la zi), de 4 ani si mai am inca 2 ani de seral! dat probabila ar fi undeva pana in 10 februarie,iar salarul meu brut acum e de 840 -muncitor calificat pana in septembrie 2011 era 740.
Daca sunteti insarcinata in 2 luni, inseamna ca data preconizata a nasterii ar fi in decembrie 2012 ... situatie in care aveti ca perioada de referinta decembrie 2011 - decembrie 2012, perioada constituita din:
- dec. 2011 - iunie 2012 perioada in care ati realizat venituri din salarii
- iunie 2012 - decembrie 2012 perioada in care beneficiati de somaj

pentru somaj trebuie sa aveti un stagiu minim de cotozare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii ... astfel, perioada de referinta pentru somaj este 01. iunie. 2010 - 01.iunie 2012 ...

In speta, indepliniti conditiile prevazute de lege pentru acordarea somajului , cat si pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC.

p.s.
ati facut precizarea ca sunteti insarcinata in 2 luni .. nu vad cum data nasterii ar fi in februarie 2013? ...
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Revenire cic - insarcinata cu al doilea copil marianadavid marianadavid Buna Ziua, Am urmatoarea situatie : o angajata urmeaza sa revina din CCC, firma fiind in insolventa, dar este insarcinata iarasi in 5 luni cu al doilea copil. ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc utilizator86 utilizator86 Buna ziua. Anul trecut am nascut primul copil si sotul a intrat in cresterea copilului.Inainte de ccc a avut un pf pe care si l-a inchis o data cu intrarea in ... (vezi toată discuția)
Ccc ALINACARSTEA ALINACARSTEA BUNA ZIUA. Am terminat liceul, am facut actele pt somaj, sunt insarcinata intr-o luna si m-ar interesa ce trebuie sa fac pt a primi indemnizatie pt crestere ... (vezi toată discuția)