avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC

BUNA ZIUA. Am terminat liceul, am facut actele pt somaj, sunt insarcinata intr-o luna si m-ar interesa ce trebuie sa fac pt a primi indemnizatie pt crestere copil?cum sa prelungesc somajul, sau ce trebuie sa fac???? Va multumesc Roxana N .
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:05, 11 Decembrie 2012
1. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de CCC.

2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

4. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

7. Prin concedii medicale puteti "prelungi" perioada de somaj pana veti putea intra in conecdiu de maternitate si apoi in CCC.

8. Veti beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului veti avea perioade eligibile pentru aceasta, prevazute de lege: eleva la zi, cele 60 de zile dupa absolvire (pana beneficiati de indemnizatie de somaj), concediii medicale, concediu de maternitate).

9. Sa duceti la Agentia de Somaj o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste starea dvs. de graviditate.
ALINACARSTEA a scris:

BUNA ZIUA. Am terminat liceul, am facut actele pt somaj, sunt insarcinata intr-o luna si m-ar interesa ce trebuie sa fac pt a primi indemnizatie pt crestere copil?cum sa prelungesc somajul, sau ce trebuie sa fac???? Va multumesc Roxana N .

Mentionez ca am terminat liceul la seral nu la zi.
1. Atunci incercati sa "prelungiti" cat de mult perioada de somaj cu concedii medicale in asa fel incat inca din somaj sa intrati in concediu de maternitate si apoi in CCC.

2. - Daca veti naste in august 2013 atunci cele 12 luni anterioare nasterii copilului sunt septembrie 2012 - august 2013.
- In aceste 12 luni trebuie sa aveti indemnizatie de somaj, concedii medicale si concediu de maternitate si veti putea beneficia si de indemnizatie pentru CCC.

BUNA ZIUA. Am terminat liceul la FR, am 24 ani, sunt insarcinata in 5 luni ,primesc somaj dupa terminarea liceului incepand cu luna septembrie 2012, si m-ar interesa daca primesc indemnizatie pt crestere copil daca implinesc varsta de 25 de ani in luna februarie si nasc in aprilie -mai.
Mentionez ca dupa clasa a VIII-a am întrerupt şcoala şi apoi am continuat liceul la FR.

Va multumesc Roxana N .
1. Prima data ati spus ca sunteti gravida intr-o luna, acum in cinci luni (!?).

2. Pentru a primi indemnizatie pentru CCC nu conteaza varsta.

3. Daca veti naste in aprilie 2013 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt mai 2012 - aprilie 2013.

4. - Depinde ce statut ati avut in perioada mai - august 2012.
- Daca ati fost numai eleva la seral in aceste 4 luni atunciu nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC ci numai de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana va implini copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt in somaj si sunt insarcinata. voi beneficia de indemnizatie pentru ccc? roxana1996 roxana1996 Buna ziua, in momentul actual sunt in somaj nu am lucrat niciodata, am terminat liceul si am intrat in somaj . Intrebarea mea este daca beneficiez de ajutor ... (vezi toată discuția)
Eleva gravida mariacristina12 mariacristina12 buna seara.sunt eleva in clasa a 12 a si sunt insarcinata in luna a 2a.as dori sa va intreb daca pot sa ma inscriu la facultate si sa primesc vreau ajutor de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil C.Daniela C.Daniela Buna ziua, Am o prietena care este insarcinata in trei luni si are urmatoarea problema. In noiembrie ii expira perioada de somaj si nu stie daca isi va gasi ... (vezi toată discuția)