avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... vechime inclusa in salariu?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

vechime inclusa in salariu?

Buna ziua,

sunt detasata de ceva timp de la o firma privata in sectorul bugetar.

In contractul pe care l-am semnat cu firma privata nu sunt trecute sporuri.
De la locul de munca actual am primit o comunicare prin care mi se aducea la cunostinta ca sunt incadrata ca si Referent Specialitate, Grd I, clasa 69, gradatia 5.
Stiu ca gradatia 5 reprezinta vechimea.
M-am gandit ca ar trebui sa beneficiez si de sporul de vechime. Am intrebat la birou si mi s-a spus ca este inclus in salariu.

Intrebarea mea este: cum este inclus in salariu cand acesta este acelasi pe care-l aveam la firma privata, acolo unde nu aveam nici un spor, asa cum este scris si in contractul pe care l-am prezentat la momentul detasarii?
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2012
cameliasndlsc, utilizator
E prima data cand aud ca cineva se poate detasa de la privat la stat... Bugetarii au sporul de vechime inclus in salariul de baza (asa s-a stabilit prin legea unica de salarizare).Probabil ca salariul dvs. de la privat este mai mare decat la stat si de aceea s-a pastrat (in cazul detasarii, puteti avea un salariu cel putin egal sau mai mare decat cel de la locul dvs. de munca initial)...
Incepand cu 01.01 2010 in sectorul bugetar sporul de vechime este inclus in salariul baza.

ART.30 Legea 330/2009 salarizarea unitara a personalului din sectorul bugetar .

Gradatia 5 insemna ca aveti vechime in munca peste 20 de ani si la stabilirea salariului vi s-a calculat sporul corespunzator acestei transe de vechime ( 25%), dar suma aferenta nu este evidentiat separat cu titlul de spor vechime , ci este inclus in salariul de baza .

Salarizarea in sectorul bugetar se face conform grilei de salarizare stabilite prin lege .
In cazul personalului contractual pentru fiecare functie exista un salariu minim si un salariu maxim. La salariul satbilit in acest interval se mai adauga sporul de vechime si alte sporuri daca este cazul si rezulta salariul baza.


Exista si cazuri de oameni care de la privat se detaseaza la stat si nu putine !
Stiu ca la stat vechimea este inclusa in salariu, dar eu am venit de la privat unde nu beneficiam de spor de vechime.
Daca salariul de la stat este egal cu cel avut initial, atunci inseamna ca statul nu tine cont de vechimea mea sau ca m-au incadrat cu salariu mai mic, la care au adaugat vechimea si a rezultat tot salariul avut initial?

Ideea este ca cei detasati la stat beneficiaza de aceleasi drepturi cu cei angajati la stat.
Atunci eu care vin de la un privat care nu tinea cont de vechime, nu beneficiez de aceleasi drepturi?
Daca vin , sa zicem , de la privat cu salariul de baza 1000 ron, atunci la stat nu trebuie sa am obligatoriu un salariu mai mare care sa tina cont si de vechime?
Daca salariul este acelasi, atunci cum pot ei spune ca "este inclus in salariu"?
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Legea 53/2003 Codul muncii
Art. 47
(1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.

Este posibil in cazul in care salariul functiei de Referent Specialitate, Grd I este de 800 lei , spor vechime 25 % = 200 lei
800+200= 1000 lei salariu de baza
Legea nu prevede ca la stat trebuie sa aveti un salariu mai mare ca la privat.
ok multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu minim garantat pentru bugetari nasu999 nasu999 Buna ziua! De cand s-a tot balbait legislatia salarizarii, parerile sunt impartite si practica la fel. Va rog, lamuriti-ma exact cum se face? 1. ... (vezi toată discuția)
Salarizare funcþionari publici cozma2000 cozma2000 Buna ziua, Poate sa îmi spună cineva dacă încadrarea mea este corectă ? Pot şti dacă funcţiei de referent, grad profesional asistent, treapta 2 de ... (vezi toată discuția)
Despre salariul minim adita100a adita100a sunt functionar intr-o primarie si am 800 de lei sal de baza iar cu sporul de vechime de 20 la suta.acum va intreb daca se mareste sal la 850 beneficiez si eu ... (vezi toată discuția)