avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce \"economie\" face o institutie daca angajeaza un ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce "economie" face o institutie daca angajeaza un pensionar ?

1.De ce plati ar fi scutita o institutie-nebugetara- daca ar reinnoi contractul de munca unei persoane care indeplineste conditiile de iesire la pensie?
2.Este obligatorie rezilierea vechiului contract , sau cu voia partilor, un angajat poate continua activitatea in baza contractului anterior?
3. Cat timp poate lucra in institutii bugetare un pensionar, care e actul care reglementeaza sau limiteaza dorinta lui de a lucra inca?
Intrebarile sunt pentru niste prieteni . Va multumim.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:34, 12 Mai 2012
1. Codul muncii spune:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

2. -Asadar incetarea CIM unei persoane a data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare este obligatorie.
- In acest caz incetarea CIM este obligatorie si la angajatorii de stat si la cei privati.
- Daca ambele parti, angajatorul si salariatul, pica de acord se poate incheia un alt CIM cu aceeasi data cu care a incetat cel existent.

3. - Pentru un pensionar care cumuleaza pensia cu salariul nu se plateste contributia pentru somaj.
- In rest pensionarul salariat si angajatorul sau au aceleasi drepturi si obligatii ca orice salariat sau angajator.

4. - Cititi Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, din care va redau:

Art. 17. - (1) Beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrării în vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) după data intrării în vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.

- Cititi in special art.17-26.




Multumesc frumos.Citisem pe forum ca unui pensionar cumulard i se pot incheia in sistemul bugetar maximum 3 contracte (a cate 12 luni) , deci intelesesem ca ar avea dreptul doar la 3 ani de continua activitatea.V-as ruga sa-mi spuneti daca exista unact normativ in sensul acesta.
Eu nu cunosc o asemenea prevedere, poate un coleg mai informat o sa va raspunda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie cu salariu corneliulian corneliulian In luna mai a.c., intrunesc conditiile iesirii la pensie, prin diminuarea varstei de pensionare cu sporul dat de anii lucrati in grupa I de munca. Pot lucra in ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salar segovia_48 segovia_48 Sunt pensionar la limita de varsta.Asi vrea sa stiu care sunt conditiile in care pot lucra si sa primesc pensie cumulat cu salar. (vezi toată discuția)
Aplicare lege pensii dinu_oan dinu_oan Buna ziua tuturor! Pe cartea de munca am trecuta o perioada de 8 ani si 11 luni, lucrati in conditii deosebite conform art.19 din legea 19/2000, a art.10 ... (vezi toată discuția)