avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Optiunea intre salariu si pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Optiunea intre salariu si pensie

Legea 329/2009 reglementeaza posibilitatea unui pensionar de a cumula pensia cu venitul din salarii cu conditia ca in termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de cumul, sa isi exprime in scris optiunea intre pensie si salariu daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Optiunea inseamna alegere intre 2 sau mai multe variante, deci ar trebui sa existe impreuna CIM si pensie ca sa se poata opta, sau ma-nsel?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:15, 11 Mai 2012
1. - Prevederea legala pe care o pomeniti este valabila numai pentru pensionarii pentru limita de varsta care cumuleaza aceasta pensie cu un salariu de la bugetul de stat.
- Optiunea se refera la faptul ca daca pensia neta este mai mare decat salariul mediu brut prognozat pe economie atunci persoana poate opta pentru pensie sau pentru salariu (una din ele).

2. Daca pensionarul lucreaza la o firma privata poate cumula pensia pentru limita de varsta cu orice salariu indiferent de marimea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumulare pensie militar cu salar functionar public ? e posibil ? Igor1987 Igor1987 Spuneti-mi, va rog: Cineva care are pensie militara poate fi angajat ca functionar public (salariat). Are voie sa cumuleze aceste venituri ? Pe baza ... (vezi toată discuția)
Pensionar - cumul potrivit legii nr. 329/2009 Dan Georgescu Dan Georgescu buna ziua, la o institutie publica este un pensionar care cumuleaza pensia mai mare decat venitul mediu brut care a stat la baza fundamentarii bugetului ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie salariu la bugetari amliliana amliliana daca sunt pensionata pentru limita de varsta si lucrez in domeniul bugetar, imi pot continua activitatea (pensia + salariul nu depasesc venitul mediu pe ... (vezi toată discuția)