avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare factura
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare factura

Vreau sa va prezint urmatorul caz cu care ma confrunt de ceva vreme si nu stiu cum sa il rezolv.
Mai multe firme de distributie pentru a ascunde pretul real de vanzare al produselor, trec in factura un pretul de vanzare mare pentru ca apoi sa vina cu discounturi substantiale.
Exemplu :
1. calendar 2 x 300 = 600 x 1,24 = 744
2. discount -1 x 258 = -258 x 1,24 = - 319.92

TOTAL FACTURA = 424.08 lei
Deci pretul corect de cumparare al produsului este 171 x 1.24 =212,04 lei

Daca doresc sa vand acest calendar cu pretul de 254 lei cum se inregistreaza factura respectiva?
Cum intocmesc NIR-ul?
Este valabila regula ca nu pot vinde sub pretul de achizitie ?
Care este pretul de achizitie?











Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 21:36, 19 Mai 2012
Raspuns CLAR, SCURT, si LA OBIECT .
Ce nu am putut sa intuiesc este acesta fortare a pretului prin intermediul unor chichite legislative.( cu toate ca simteam presiunea)
In momentul lansarii acestei teme pe forum am crezut ca sunt practici inofensive care pot fi trecute prin cunoasterea mai aprofundata a problemei si cu un sfat bun.

M-am inselat !!! :">
Multumesc
Ordin 3055/2009-reglementari contabile cf....Art..51. - (1) Costul de achiziþie al bunurilor cuprinde preþul de cumpãrare, taxele de import ºi alte taxe (cu excepþia acelora pe care persoana juridicã le poate recupera de la autoritãþile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare ºi alte cheltuieli care pot fi atribuibile
direct achiziþiei bunurilor respective.
În costul de achiziþie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obþinerea de autorizaþii ºi alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
(2) Cheltuielile de transport sunt incluse în costul de achiziþie ºi atunci când funcþia de aprovizionare este externalizatã.
(3) Reducerile comerciale acordate de furnizor ºi înscrise pe factura de achiziþie ajusteazã în sensul reducerii costul de achiziþie al bunurilor.
Ramane la latitudinea dvs. cum inregistrati intarea.Legal, pretul de intrare poate fi diminuat cu discauntul, asa cum v-am precizat.
Problema intoducerii si gestionarii datelor in contabilitate( din moment ce poti fi controlat si interpretat in diferite moduri) nu cred ca poate ramane la latitudinea mea.
Din pacate este si ramane la latitudinea LOR.

Daca ar fi simplu si nu s-ar ascunde ceva in spatele acestor discounturi ( 40 - 50 %), ele ar fi unele normale de 2, 3, ....% si ai putea sa faci nu pret normal de vanzare si acel discount ar fi al tau. Dar este clar ca nu se doreste acest lucru, ci altceva .

Lucru care da de banuit este valoarea mare cat si faptul ca se intampla uneori sa vina si pe factura separata. Si atunci ce faci , nu te obliga sa introduci factura cu pretul mare ?.
Cum sa explici unui organ de control, stiti factura X din data Y este diminuata de factura de discount Z din data W, cad ele trebuiesc intoduse in contabilitate la data primirii lor si etc., etc. ....

Parca nu merge ...

Stati putin: din moment ce aveti trecut pe factura de achizitie si discountul (asa cum spunea si @soficu) - acesta diminueaza costul de achizitie cf ordin 3055/2009; nu vad unde este problema. Inregistrati pret de intrare 171 lei + tva si vindeti la 254 lei . Clar nu este vanzare sub pret de achizitie.

In cazul in care ulterior facturii initiale aveti o factura de discount (este de fapt impropriu spus discount - aceasta reprezentand o reducere comerciala), atunci costul de achizitie nu se diminueaza, vanzarea produsului la pret de 254 lei fiind intr-adevar o vanzare sub pret de achizitie. In acest caz, factura de reducere comerciala primita ulterior datei facturii initiale o veti inregistra in ct 609 (reduceri comerciale primite).
Am lasat sa treaca un timp pana sa postez din nou crezand ca dl. Iulian Manea v-a veni sa argumenteze punctul dansului de vedere. As fi fost curios sa vad care este acesta pentru ca argumentele dansului poate chiar m-au convis in prima faza.

Revenind la subiect . Am inteles, cand factura de reducere este separata ,nu se pune , intra in alt cont si nu poate influenta pretul de intrare.

Cand reducerea este pe aceiasi factura cu marfa, scad din pretul marfii valoarea discountului si voi trece in NIR aceasta valoare.( acesta va fi pretul de intrare) OK !!

Va multumesc pentru interesul aratat de acest subiect ! :love2:


Alte discuții în legătură

Stabilire pret de vanzare cu amanuntul ii ramolex ramolex buna seara. o intreprindere individuala, neplatitoare de tva, cu obiect principal de activitate comert cu amanuntul in piete si oboare, achizitioneaza ... (vezi toată discuția)
Nir calculat corect? denisa2011 denisa2011 buna ziua, am urmataorea factura produsul x pret unitar 33.59 lei val: 403.08 val TVA 36.28 -5% produsul Y 16.80 lei val ... (vezi toată discuția)
Contabilitate promotie 1+1 vuvuzela vuvuzela Conduc evidenta contabila la un magazin cu amanuntul si nu stiu cum sa procedez in urmatoarea situatie: de la un furnizor am doua facturi: 1. Prima ... (vezi toată discuția)