avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calitatea de invinuit si cea de inculpat - deosebiri
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calitatea de invinuit si cea de inculpat - deosebiri

care e deosebirea dintre inculpat si invinuit?multumesc
Invinuitul este persoana impotriva careia a fost inceputa urmarirea penala, pe cand calitatea de inculpat se dobandeste odata cu pornirea actiunii penale.
Ca sa intelegeti si diferenta dintre urmarirea penala si actiunea penala , ar trebui sa sitti faptul ca cercetarea penala si urmarirea se pot incepe si desfasura pana la un punct fara cunoasterea faptuitorului, dar punerea in miscare a actiunii penale exclude posibilitatea exercitarii ei in rem.
Urmarirea penala poate incepe in rem,adica doar cu privire la fapta savarsita, nefiind necesara pentru luarea acestei masuri cunoasterea persoanei faptuitorului, fiind suficient doar ca s-a savarsitr o fapta prevazuta de legea penala. Pe cand punerea in miscare a actiunii penale presupune cunoasterea persoanei care a savarsit acea infractiune .
Inculpat nu esti doar dupa trimiterea in judecata, poti fi inculpat si in faza de urmarire penala. Asadar acel raspuns "pompos" explica exact ce inseamna invinuit si inculpat.
Invinuitul devine inculpat numai dupa ce procurorul a intocmit rechizitoriul.aici incepe si actiunea penala si inaintarea dosarului pe rolul instantei In faza de urmarire penala poti fi faptuitor si mai apoi invinuit.Raspunsul pompos este corect si face referire mai mult la lucrarile si cauzele cu AN unde se foloseste termenul in-rem.
Invinuitul,potrivit art.229 Cod procedura penala este persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala,cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa.
Invinuitul este un subiect procesual complex , raportat la persoana faptuitorul,are drepturi si obligatii care ii permit o participare activa in procesul penal.


Inculpatul,potrivit art.23 Cod procedura penala,este persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala si este parte in procesul penal.

Inculpatul este parte in proces pentru ca este subiectul pasiv al actiunii penale,eventual si subiect pasiv al actiunii civile.



Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Corect. Va intreb care este actul procedural prin care un invinuit devine inculpat?

Alte discuții în legătură

Va rog explicati-mi ceva din cpp ContSters126538 ContSters126538 art 149 ^1 enunta despre 'arestarea inculpatului in cursul urmaririi penale'. Daca e in cursul urmaririi penale, atunci nu e asa ca vorbim de invinuit, nu de ... (vezi toată discuția)
Drept penal mytyca_s mytyca_s In Romania procurorii tot vorbesc de asa numita incepere a urmaririi penale \"in rem\" Dupa umilele mele cunostinte de drept penal in procesul pena exista mai ... (vezi toată discuția)