avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... va rog explicati-mi ceva din Cpp
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

va rog explicati-mi ceva din Cpp

art 149 ^1 enunta despre 'arestarea inculpatului in cursul urmaririi penale'. Daca e in cursul urmaririi penale, atunci nu e asa ca vorbim de invinuit, nu de inculpat ?
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
ContSters126538, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters126538 , utilizator 11:01, 3 Octombrie 2011
Invinuit este partea asupra careia se fac cercetari pana la momentul in care incepe urmarirea penala.
Din momentul in care se dispune inceperea urmaririi penale invinuitul devine inculpat.
eu zic ca : faptuitor - cel a infaptuit o fapta care ar putea fi prevazuta de legea penala, invinuit - cel impotriva caruia s-a pornit urmarirea penala, inculpat - cel impotriva caruia a pornit actiunea penala, condamnat - cel condamnat pt o infractiune

de asta ma intreb de ce la capitolul arestarea inculpatului este prevazut articol separat 'arestarea in cursul urmaririi penale' - daca nu s'a pus in miscare actiunea penala e invinuit si n-are rost sa'l pui la capitolul 'arestarea inculpatului' daca s'a pus in miscare actiunea penala de ce e tratat separat articolul respectiv

Exista faptuitorul care nu este prevazut in C.p.p - cel care e posibil sa fi savarsit o fapta penala, dar nu s-a inceput urmarirea penala, invinuitul - cel impotriva caruia s-a inceput urmarirea penala si inculpatul - cel impotriva caruia s-a inceput urmarirea penala si s-a pus in miscare si actiunea penala.
Dvs cred ca nu ati inteles ca putem avea inculpat si in faza de urmarire penala, nu doar in faza de judecata, momentul punerii in miscare a actiunii penale nu coincide cu momentul trimiterii in judecata. Din acest motiv avem articole care prevad arestarea preventiva a inculpatului si arestarea preventiva a invinuitului, sunt doua calitati diferite pe care le poate avea o persoana pe parcursul unei urmariri penale..
da intr'adevar m'am lamurit si eu acum. actiunea penala se poate dispune prin ordonanta in timpul urmaririi penale si prin rechizitoriu la sfarsitul urmaririi penale !

Multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arestarea inculpatului in cursul urmaririi penale andrejuly andrejuly buna ziua! ma numesc Andreea Agape,sunt noua pe acest forum si totodata proaspata absolventa a unei facultati de drept care vrea sa dea examen de admirere in ... (vezi toată discuția)
Exemplificare termen ! tutu12 tutu12 Termenul : ,,[b]este pusa in miscare actiunea penala [/b]....'' reprezinta inceperea audierii de catre organele de politie a audierii reclamantului, paratului ... (vezi toată discuția)
Urmarirea penala maran maran Buna ziua, As vrea sa stiu daca trebuie sa fi anuntat in momentul in care s-a inceput urmarirea penala impotriva ta si daca apare ceva pe cazier(pentru ... (vezi toată discuția)