avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociere in participatiune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociere in participatiune

Buna seara,
Va rog frumos un sfat in urmatoarea problema:
Care este forma de contract pe care ar trebui sa o incheie o societate comerciala care vinde electrocasnice si care pentru a primi discount de cantitate de la furnizor vrea sa se asocieze cu o alta societate care are acelasi obiect de activitate. Scopul este ca furnizorul sa incheie un contract de vanzare produse cu ambele societati dar obligatiile de plata sa fie individuale. Se poate vorbi de un contract de asociere in participatiune? Multumesc mult!
Da, si eu consider ca incheierea unui contract de asociere cu participare la profit ar fi chiar o.k.
Din punctul meu de vedere nu se poate vorbi despre un contract de asociere in participatiune. Acest fel de contract presupune ca cele doua parti sa vina cu ceva, sa aduca niste bunuri in asociere, folosirea acestora sa fie sub spectrul activitatii economice, iar in functie de cotele de participare se obtine profit sau se suporta pierderile.
Art. 1952 Cod civil face referire clara ca se aduc niste bunuri in asociere, bunuri pe care asociatii, parti ale contractului de asociere in participatiune, le pun la dispozitia asociatiei.
Ca si exemplu pentru a intelege esenta asocierii in participatiune (mentionez ca este aleatoriu): eu stiu sa pictez si sa cos goblene, dvs. aveti ata, ne asociem in participatiune si realizam un produs finit pe care il vindem. Profitul il impartim conform cotelor stabilite in contractul de asociere. Deci am venit fiecare cu ceva, eu cu bunul intelectual - cunostintele mele si material - suportul de goblen, dvs. cu bunul material - ata, fara ata dvs. eu nu realizam produsul finit, asa cum si dvs. fara cunostintele mele si pictura mea nu realizati produsul finit care ne aduce profit.
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Multumesc mult pentru raspunsuri dar ma puteti sfatui cum sa procedez intr-o astfel de situatie? Care ar fi forma de contract mai avantajoasa? Daca se inchjeie un contract de vanzare cumparare cu furnizorul iar cele doua societati au ambele calitatea de cumparator, ar fi o varianta? Asta in conditiile in care furnizorul este de acord sa acorde discount-ul de cantitate intr-o astfel de situatie.
Din punctul meu de vedere dvs. cumparati de la furnizor cu discount si vindeti mai departe. La randul dvs. puteti pune discount la pretul de vanzare.
Ceea ce se doreste este sa se obtina de la furnizor un discount mai mare pentru cantitate. Cu cat cantitatea e mai mare, cu atat discount-ul e mai mare. Acesta era motivul pentru care se gandea la o asociere intre doua sau mai multe societati care sa cumpere impreuna mai mult de la acelasi furnizor, in asa fel incat acesta sa acorde discount-ul de cantitate.
Sper ca acum am reusit sa ma fac inteleasa.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta asociere in participatiune cesiune parti sociale masterperformance masterperformance Buna seara, Am urmatoarea speta: 2 societati comerciale au incheiat un contract standard de asociere in participatiune. Datorita faptului ca beneficiile ... (vezi toată discuția)
Asociere adrianabresug adrianabresug o societate are probleme financiare si doreste o asociere cu o alta societate ,este posibila asocierea intre o societate cu raspundere limitata si o societate ... (vezi toată discuția)
Ajutor! stanceni stanceni Buna ziua! Am si eu o problema si ma gandeam ca poate ma ajutati cu un raspuns. Am incheiat acuma ceva timp un contract de asociere in ... (vezi toată discuția)