avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... participare plata lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

participare plata lift

As dori sa stiu exact care este legea articolul care spune ca cei de la etajul 1 al unui bloc care are la parter magazine, librarie etc, si exceptiile .......Sunt obligati sa plateasca utilizarea liftului/numar membrii care locuiesc in apartament? Sunt obligati sa plateasca un produs(utilizarea liftului) de care nu beneficiaza, in cazul nostru nu il folosesc sub nici o forma?
Cel mai recent răspuns: dyna_dyanna , utilizator 00:11, 15 Mai 2012
Daca va referiti la reparatia si intretinerea ascensorului aceasta este suportata de toti proprietarii, daca este vorba de energia elecrica pentru ascensor trebuie sa vedeti care este hotararea AG a proprietarilor.
Ma refer la plata folosirii liftlui/luna/ membru famile, nu la reparatii si intretinere
Plata liftului presupune:
- service-ul lunar care se repartizeaza pe cota-parte tuturor proprietarilor indiferent unde locuiesc si de cate persoane folosesc liftul;
- plata reparatiilor la lift care se repartizeaza de asemenea pe cota-parte indiviza tuturor proprietarilor;
- plata curentului electric care se repartizeaza pe numar de persoane. La acest punct, daca exista o hotarare a AG ca apartamentele de la P si et. 1 pot fi scutite de plata cotei de curent pe care o consuma liftul (ar trebui sa existe si un contor electric special al acestuia), atunci acele apartamente ar putea sa nu plateasca o parte din cota de curent electric.

In HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 se spune la capitolul
Repartizarea cheltuielilor pe numar de persoane :
Art. 35. - Prin hotarare a adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin. De asemenea, in cazul cladirilor care au amplasate la etajele superioare bai, spalatorii, uscatorii, prin hotarare a adunarii generale, persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin pot sa fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor, in baza unor angajamente personale, date in scris catre asociatia de proprietari de catre persoanele care nu folosesc spatiile de la etajele superioare.
..............................
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
elga50, moderator
MULTUMESC PENTRU AJUTOR

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata electricitate lift gabrielamona gabrielamona Vreau sa intreb daca plata energiei electrice pentru lift poate fi defalcata prin contorizare separata si repartizata doar pentru etajele superioare.Ma ... (vezi toată discuția)
Reparatie lift castelanul castelanul la reparatie lift cheltuiala se imparte pe apartament sau pe nr.de persoane?cum e mai corect ?si daca se poate ,de ce? Ar mai fi ceva-se imparte de la et.2 ... (vezi toată discuția)
Legea lifturilor ianniglx ianniglx Cea mai stupida lege din cate exista in romania legea privind lifturile: este normal sa platesti intretinere lift atata vreme cat stai la parter sau demisol ... (vezi toată discuția)