Buna ziua!
Parintii mei au decedat, tatal in 2004, iar mama in 2009 si nu am deschis succesiunea dupa nici unul dintre parinti.
In apartamentul parintilor a ramas sora mea cu sotul ei.
Am adus de cateva ori in discutie, de-a lungul anilor, deschiderea succesiunii, insa, de fiecare data m-am lovit de refuzuri gen nu am bani pentru asta.
Acum cateva saptamani am aflat ca apartamentul a fost instrainat anul trecut, fara ca eu sa fiu instiintat.
Mentionez ca eram in relatii bune cu sora, ne vizitam, eu locuind la cateva strazi distanta, insa de anul trecut, cand i-am propus sa facem succesiunea si sa-i ofer apartamentul meu in schimbul partii ei, relatiile s-au racit si, de fiecare data cand o anuntam ca vreau sa merg la ea in vizita, primeam aceleasi raspunsuri, ori ca nu are timp, ori ca este plecata.
Mentionez faptul ca toate actele parintilor si ale apartamentului se aflau in posesia ei.
Ce as mai putea face in aceste conditii?
adresati-va unui birou notarial si solicitati verificaea la camera notarilor publici, daca s-a solicitat dezbaterea succesiunii pe rolul vreunui birou notarial si daca figureaza acte inregistrate in registrele nationale a optiunilor succesorale (declaratii de acceptare). asta este cea mai ""neagra"varianta, in care sora dumneavoastra ar fi cerut dezbaterea succesiunii , declarand ca ar fi singura mostenitoare, dupa care sa fi obtinut certificat de mostenitor si ulterior sa poata vinde.
mai puteti verifica la cartea funciara ce modificari s-au mai adus imobilului cu privire la un evetual contract de vanzare cumparare, in situatia in care ar fi putut sora proceda asa cum am descris mai sus. in situatia in care nu aveti datele imobilului, apelati la un notar sau expert topo, care, in baza aresei imobilului sa aflati datele de carte funciara ale acestuia(nr de carte funciara si nr. topografic) si obtineti un extras de carte funciara de informare ca sa vedeti situatia imobilului si cine figureaza ca si proprietar.
in orice caz, daca apartamentul era bun comun al parintilor, trebuiau dezbatute amandoua, separata sau cauze conexate.
daca in urma verificarilor la camera notarilor publici si registrele nationale rezulta ca succesiunea nu a fost dezbatuta, solicitati dumneavoastra acest lucru, iar daca sora nu se prezinta, adresati-va instantei.
pe vechiul cod civil (cel care este aplicabil in cazul de fata cu privire la succesiune) dreptul de optiune succesorala se exercita intr-un termen de 6 luni de la deschidere. acceptarea poate fi expresa (data printr-o declaratie autentica) in termenul legal, sau tacita prin prin "folosirea " bunului care face obiect al compunerii masei succesorale. cel ce nu-si exercita dreptul de optiune succesorala in termenul legal, ramane strain de succesiune.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Primul pas l-am facut azi, reusind sa obtin duplicatele certificatelor de deces ale parintilor.
In zilele ce vor urma ma voi adresa unui notar.
Noapte buna tuturor!