avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Societate pe actiuni.
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Societate pe actiuni.

O societate pe actiuni este contactata de un SRL care doreste sa comande o cantitate de produse in valoare de 500.000.ron.SRL-ul doreste sa achite contravaloarea marfii la livrare dupa finalizarea intergii comenzi.SA nu dispune de fonduri pt a finanta productia,dar SRL-ul este dispus sa puna la dispozitia SA-ului 200.000.ron,daca i-se transmite dreptul de proprietate asupra actiunilor pe care le detine societatea,iar la finalizarea productiei va restitui actiunile in schimbul de sumei plus dobanda de 10% pe an.(toate acestea doar pe baza cuvantului de onoare) Este legala aceasta posibila solutie?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 12:38, 23 Mai 2012
este legala dar foarte riscanta. nu as recomanda aceasta varianta nici unui client.
Se poate transmite dreptul de proprietate doar pe baza unui asa zis cuvant de onoare?exista o mare probabilitate sa nu mai primeasca inapoi actiunile?
Nu este legala o astfel de solutie pentru ca avem o participare la capital, SRL vine cu aport de capital in SA si astfel dobandeste calitatea de actioar si implicit actiuni pe care este libera sa le cesioneze cand doreste. Acest aport la capital nu este si nu poate fi purtator de dobanzi pentru simplu fapt ca nu este un contract de imprumut, iar legea nr. 31/1990 prevede ca aportul la capital nu genereaza dobanzi. Dobandirea dreptului de proprietate asupra actiunilor din SA trebuie supus procedurii de inregistrare la Registrul Comertului.
O solutie ar fi achitarea unei plati in avans cu instituirea unei garantii in caz de neonorare la termen a comenzii ...

Recomand sa se incheie o promisiune de vanzare a actiunilor, evident instrumentata de specialisti.
@lucian - este legala deoarece tranzactia este in fapt un imprumut garantat cu actiunile SA si nu o participare la capital.
"dar SRL-ul este dispus sa puna la dispozitia SA-ului 200.000.ron,daca i-se transmite dreptul de proprietate asupra actiunilor pe care le detine societatea" - daca facem abstractie de termenii utilizati (normal, intr-o conversatie dintre non-specialisti in drept), ceea ce reiese este un imprumut cu o garantie pe actiuni.

Alte discuții în legătură

Drept comercial Calinpetru Calinpetru SA-A,B actionari unde A este si administrator.Societatea a fost contactata de un SRL care doreste sa comande o cantitate mare de decoratiuni in valoare de 500 ... (vezi toată discuția)
Poatesc x srl credita firma y srl, la care e asociat? Bogdan Frunza Bogdan Frunza Buna ziua, dragii mei! sc x srl din romania e asociat la sc y srl din rep. moldova. Poate sc x srl din romania sa imprumute sc y din rep moldova pe modelul ... (vezi toată discuția)
Cedare parti sociale srl CarlaE CarlaE Detinem un Srl, unde suntem 3 asociati, fiecare avand 1/3 din partile sociale. Am avut o intelegere initiala in care, de comun acord, toti 3 ar fi trebuit ... (vezi toată discuția)