avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Scutire de impozit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Scutire de impozit

Buna ziua,
Lucrez in IT (diploma de inginer Poli - Calculatoare) si as avea ceva intrebari legate de scutirea de impozit.
Ideea este ca in momentul in care m-am angajat la o noua companie, am negociat salariul pe care ar urma sa il primesc in mana. Ceea ce am observat, este ca pe contractul de munca, salariul brut contine salariul net + cei 16% impozit + restul de 16% (CAS + CASS) ceea ce nu se intampla la vechea companie (salariul brut nu continea si impozitul de 16%). Din cate am inteles, firma indeplineste toate conditiile pentru scutirea angajatilor de impozit. Intrebarea este: ce se intampla cu impozitul de 16% in situatia asta? In buzunarul cui ar trebui sa ajunga?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 21:43, 19 Mai 2012
Impozitul pe veniturile din salarii ajunge in buzunarul statului.
LIVIU NISTEA a scris:

Impozitul pe veniturile din salarii ajunge in buzunarul statului.


Si zapada e alba... Mi-am dat si eu seama ca ajunge la stat.
Sa pun altfel intrebarea. Avand in vedere ca din brut nu ar trebui sa mi se scada cei 16% impozit (pentru ca beneficiez de scutire), nu ar fi logic ca pe card sa imi intre SalariulBrut - CAS - CASS? E posibil ca impozitul (de care repet, sunt scutit) sa ramana la firma?
adi0l a scris:
(salariul brut nu continea si impozitul de 16%).

Salariul brut cuprinde suma veniturilor realizate de salariat pe fiecare loc de realizare a venitului, inclusiv impozitul.

Acesta nu trebuie retinut din brut in cazul Dvs.

De exemplu, la un salariu brut de 2000 lei, pentru un salariat care nu beneficiaza de scutirea impozitului, salariul net este 1424 lei.

Pentru un salariat care lucreaza intr-o firma care intruneste conditiile pentru ca angajatii sa fie scutiti de plata impozitului, la un salariu brut de 2000 lei, salariul net va fi 1670 lei.

Diferenta de 246 lei intre cele doua salarii nete din exemplul de mai sus o reprezinta impozitul pe salariu, care in primul caz se retine.


[EDITAT CITAT- incalca pct. 2.6 din Regulament]

Cand am zis "salariul brut nu continea si impozitul de 16%" ma refeream la faptul ca salariul brut reprezenta salariul net (cel negociat cu angajatorul) + taxe, dar fara impozitul de 16% - angajatorul fiind constient ca sunt scutit de acesta.

Acum, pe exemplul dvs., angajatorul este obligat ca suma de 246 de lei sa o dea angajatului sau o pastreaza angajatorul in cazul in care firma indeplineste conditiile pentru scutirea de impozit?

In situatia descrisa de mine in primul mesaj, putem presupune ca am negociat salariul net de 1424 lei, pe contractul de munca am brutul de 2000 de lei DAR eu ar trebui sa fiu scutit de impozitul de 16%. Deci intrebarea e ce se intampla cu cei 246 de lei? Sper ca se intelege dilema mea :).
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
In cel de-al doilea exemplu, diferenta de impozit revine salariatului, nu in primul. Cred ca Dvs. nu ati inteles ca prima postare se refera la un salariu impozabil.

Alte discuții în legătură

Scutire impozit programator oanasandu oanasandu Buna ziua, As vrea sa va intreb daca este legal ca in momentul in care o firma face oferta de angajare, salariul net propus sa contina deja scutirea de ... (vezi toată discuția)
Scutire la impozit, persoana cu handicap razvan2487 razvan2487 Buna ziua, sunt persoana cu handicap cu grad accentuat si de curand mi-am schimbat locul de munca. Pana acum beneficiam de scutirea la impozit, in sensul ca ... (vezi toată discuția)
Cu cat trebuie sa creasca brutul salariatilor scutiti de impozit (programatori) pentru a ramane cu acelasi net de la 1 ianuarie? gabriel32 gabriel32 Peste tot exista tot felul de calcule referitor la cu cat trebuie marit brutul angajatilor pentru a ramane cu acelasi salariu in mana dupa legea privind ... (vezi toată discuția)