Absolvire in luna IULIE 2010. Demisie la 4 IANUARIE 2012 - trecerea in rezerva la 1 MARTIE 2012.
La inceperea scolarizarii mele (2007), nu exista conditia returnarii INDEMNIZATIEI DE INSTALARE, pentru ca nici legea 284/2010 nu exista. Deci nu am fost informat ca, in cazul demisiei, mi se va solicita si restituirea acesteia. Contractul semnat de mine nu putea, din punct de vedere logic, sa prevada asa ceva, neavand o baza legala la acea vreme. Acum, mi se cere restituirea unui drept legal castigat, printr-o lege nou aparuta, pe care vor sa o aplice unui contract de acum cativa ani. Din acest motiv consider aplicarea retroactiva.
Ce parere aveti?
Este un pic complicat ... dupa legea nr.284/2010 ar trebui sa returnati doar indemnizatia aferenta perioadei cuprinsa intre 01.03.2012 - 01.07.2013 .. in acest nu ar fi aplicabil acel principiu, intrucat se aplica legea in vigoare la data incetarii arportului de munca/ de serviciu.
Legea se aplica situatiilor aparute dupa intrarea ei in vigoare ...prin urmare, consider ca este aplicabila aceasta lege pentru restituirea cotei-parti din indemnizatie.
Aveti dreptate, asa ar trebui sa se aplice (pentru perioada indicata de dvs) si asa au si calculat - mi se solicita rambursarea proportional cu perioada ramasa "neservita" (utilizez terminologia domeniului la care ne raportam).
Cum ramane, insa, cu principiul dreptului castigat? La numirea in functie, mi s-a acordat dreptul legal la indemnizatie, iar acum mi se ia acest drept.
Personal, fara sa am cunostinte juridice serioase, mi se pare o aplicare absolut aberanta in cazul meu din simplul motiv ca, la semnarea contractului nu mi s-a adus la cunostinta ca voi putea face obiectul unei astfel de recuperari.
Daca dupa absolvirea mea ar fi fi aparut o lege care sa spuna ca se ramburseaza cheltuielile de scolarizare IN INTREGIME si nu proportional cu durata ramasa neservita?? Ar fi trebuit ca si dupa 9 ani "serviti" sa returnez 100% din cheltuieli, in loc de 10% ramasi?
Teoria drepturilor castigate nu este reglementata nicaieri .. se pare ca degeaba am invoca teoria dreptului castigat, neretroactivitatea legii etc. , intrucat decidentii politici iau mai departe masuri riscante si aberante ...
Nu pot avea certitudinea ca fac o referire valida dpdv juridic pentru acest caz, dar mentionez Decizia nr. 830/2008 a Curtii Constitutionale care a statutat "ori de câte ori o lege nouă modifică starea legală anterioară cu privire la anumite raporturi, toate efectele susceptibile a se produce din raportul anterior, dacă s-au realizat înainte de intrarea în vigoare a legii noi, nu mai pot fi modificate ca urmare a adoptării noii reglementări, care trebuie să respecte suveranitatea legii anterioare. Legea nouă însă este aplicabilă deîndată tuturor şi situaţiilor ce se vor constitui, se vor modifica sau se vor stinge după intrarea ei în vigoare, precum şi tuturor efectelor produse de situaţiile juridice formate după abrogarea legii vechi".