avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PROBLEMA CU CREANTA, desi e castigata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PROBLEMA CU CREANTA, desi e castigata

Buna ziua,

Problema pe care v-o expun ar fi urmatoarea. Am dat in judecata o firma, pentru un debit de 6000 , am mers pe somatie de plata. Am castigat si am obtinut si penalitati in acelasi cuantum, respectiv in total 12000 ron. Firma nu a depus intampinare la momentul in care am actionat-o, de altfel nu a depus nici contestatie in anulare in urma pronuntarii sentintei. Am asteptat sa treaca termenul inauntrul caruia firma era somata sa faca plata, si neplatind, am apelat la executor.
In timpul procedurii de executare firma a intrat in dizolvare, ne-a anuntat executorul. Pana ne va da el numarul de dosar si etc, am mers eu la registru si iau raspunsul maine sa vad exact la ce dosar imi pot anexa cererea de inscriere creanta. Eu vreau sa cer si raspunderea administratorului. Cum ar trebui sa o fac? Ideea e ca fiind in dizolvare societatea nu mai poate fi parte intr-un proces.
Ar trebui sa fac abstractie de dizolvare si sa fac si eu o cerere de faliment, ma gandesc, in care sa cer si tragerea la raspundere a administratorului. Altfel cum as putea sa fac? Sa dau in judecata administratorul separat, ca sa raspunda cu bunurile proprii? din moment ce in cont nu are bani? Si pe ce sa ma intemeiez? pe art. 138 din lg. 85/2006 si care dintre alineate? ca de fapt nu pot spune ca a platit altora in detrimentul nostru, sau si daca ar fi facut asa nu stiu, si ar fi neovie de expertiza contabila si alte lucruri...
Vreau sa in treb si cat m-ar costa si taxa judiciara de timbru, ca stiu ca pe fond se timbreaza la valoare.
Si trebuie sa depun in plus si o cautiune de 10% din suma, daca cer raspunderea administratorului?
As avea vreun sort de izbanda? Eu ma gandesc ca mai mult as cheltui bani , nefacand decat sa maresc creanta nerecuperata....
Un alt aspect ar fi ca daca dau in judecata pe insolventa, asa cum mi s-a intamplat in cadrul somatiei, nemaicorespunzand sediul ma va pune din nou sa fac dovada sediului debitoarei si depunand la dosar informatii O.N.R.C., de acolo reiese clar ca e in faliment.....CE POT , CUM AR TREBUI SA FAC?
Iar daca firma (dau un alt caz) nu e in dizolvare si nu are bani si bunuri, executorul neavand pe ce sa puna poprire sau ce sa scoata la licitatie? Eu ce pot face impotriva administratorului? Ca aici nu m-as mai putea intemeia pe lg insolventei.
Astept cu nerabdare cateva punte de vedere, pentru care va multumesc inca de pe acum!
Cel mai recent răspuns: vrica , utilizator 19:39, 8 Martie 2021
Daca adunarea creditorilor cere raspunderea Administratorului, lichidatorul va trebui sa ceara acest lucru nici nu se pune problema. Cu privire la expertiza de care ziceti nu este nevoie de ea pentru ca toate aceste fapte se vad in bilantul de lichidare.
"Vreau sa in treb si cat m-ar costa si taxa judiciara de timbru, ca stiu ca pe fond se timbreaza la valoare.
Si trebuie sa depun in plus si o cautiune de 10% din suma, daca cer raspunderea administratorului?
As avea vreun sort de izbanda? Eu ma gandesc ca mai mult as cheltui bani , nefacand decat sa maresc creanta nerecuperata...."

Asta ati intrebat dvs!!!!!!! Si eu am incercat sa va raspund! Ma refeream la termenii : dizolvare si lichidare. Faceti intai cererea de inscriere la masa credala si apoi cererea de atragere a raspunderii administratorului.
Da, d.na bioner, din ceea ce am intrebat asa se poate intelege, insa eu intrebam cat m-ar costa taxa, nu pentru inscriere creanta, ci pentru actiunea in raspunderea administratorului. Adica nu stiam sigur cum il pot da ij judecata, si in ce temei legal.
Astfel ca am aflat ca o pot depune dupa ce depun cererea de inscriere creanta . Si ce titlu va avea? Cerere de chemare in judecata, presupun? Si aici vine intrebarea: ce taxa achit pentru cererea aceasta din urma ? Nu cumva in functie de valoarea capatului meu de cerere?

Va multumesc mult, pentru ambilitate.
Unei instante puteti sa-i CERETI orice tampenie indiferent cum botezati hartia.

Dar nu-i destul totdeauna a CERE spre a OBTINE.

V-am dat argumente de text (dar se pare ca sunt doar fraiera pentru ca ma straduiesc pe gratis sa-i avertizez pe unii sa nu arunce cu banii pe geam), ba chiar vi le-am tradus si "mai pe romaneste", din care rezulta ca acesta cerere poate fi facuta de administratorul judiciar, de lichidatorul judiciar sau, in subsidiar, de COMITETUL CREDITORILOR CU AUTORIZAREA JUDECATORULUI SINDIC

Ati fost autorizata de judecatorul sindic sa introduceti actiunea? De unde ati aflat ca o puteti face?

Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2008
romascanu, moderator
Un caz similar am avut și eu M-am înscris la masa credala,dar prioritate la plata Sint datoriile la bugetul de stat Intre timp administratorul a vândut tot ce a fost de valoare și in concluzie până acum din 2012
nu am recuperat nimic
Înscrierea la masa credala se face fara taxe

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Unei instante puteti sa-i CERETI orice tampenie indiferent cum botezati hartia.

Dar nu-i destul totdeauna a CERE spre a OBTINE.

V-am dat argumente de text (dar se pare ca sunt doar fraiera pentru ca ma straduiesc pe gratis sa-i avertizez pe unii sa nu arunce cu banii pe geam), ba chiar vi le-am tradus si "mai pe romaneste", din care rezulta ca acesta cerere poate fi facuta de administratorul judiciar, de lichidatorul judiciar sau, in subsidiar, de COMITETUL CREDITORILOR CU AUTORIZAREA JUDECATORULUI SINDIC

Ati fost autorizata de judecatorul sindic sa introduceti actiunea? De unde ati aflat ca o puteti face?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atragere raspundere personala irinuca21 irinuca21 Buna ziua! Puteti sa imi explicati si mie ce presupune atragerea raspunderii personale ( in calitate de administrator al unei societati in ... (vezi toată discuția)
Atragerea raspunderii administratorului in nume personal fasttrade fasttrade Sunt asociat intr-o societate, care de altfel este in faliment prin grija administratorului acesteia. Acesta , premeditat, a adus societatea in aceasta stare. ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala comitet creditori art.138 lg 85/2006 andrei69 andrei69 Art138 (1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila ... (vezi toată discuția)