avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Este posibila pensionarea la 51 ani pentru hipoacuzie ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Este posibila pensionarea la 51 ani pentru hipoacuzie bilaterala?

Buna ziua , am 51 ani si de vreo 16 ani sufar de hipoacuzie la inceput cu stanga , acum cu ambele , cu stanga nu mai aud nici cu aparat decat foarte vag , la dreapta am pus un aparat digital , de 2000lei , urmatorul vreo 4500-5000 . As dori sa stiu daca ma pot pensiona anticipat pe caz de boala si in ce conditii , multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:58, 20 Mai 2012
Ca sa beneficiati de pensie de invaliditate trebuie sa aveti un stagiu (vechime in munca) necesar de 23 ani, in raport cu varsta de 51 de ani. Restul depinde exclusiv de medici.

Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala Trimiterea catre comisia de expertiza medicala v-o da medicul de familie. Procedura de incadrare in grad de invaliditate este reglementata prin art. 71 din Legea nr. 263/2010, pe care il puteti citi mai jos.
Art. 71
(1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cerere, de către medicul specializat în expertiză medicală a capacităţii de muncă, din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, iar în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) de către comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(2) Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente în funcţie de domiciliul solicitantului sau, după caz, la comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(3) În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă. În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrală de expertiză medico-militară a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau Serviciului Român de Informaţii, după caz.
................................................................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua tomalaura93 tomalaura93 Sunt laura si sufar de o boala de hipoacuzie servera profunda bilaterala peste 120% am fost la casa de pensi sa vada daca pot esi mau trimis antrun grad acolo ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensie de invaliditate? lauratoma lauratoma Buna sunt laura si am 30 ani doresc sa aflu daca pot face ceva an cazu meu desi sufar de o boala de mica am plobleme cu auzu pe ambele parti si nu am nicun ... (vezi toată discuția)
Buna tomalaura93 tomalaura93 BUNA POATE CINEVA SA AMI SPUNA CE POT FACE SA MA PENSIONEZ PE CAZ DE BOALA SUFAR DE O BOALA HIPOACUZIE PROFUNDA BILATERALA PAM peste 110db0%GRAD DE ... (vezi toată discuția)