avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 202 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere abuziva

Buna ziua,

Am nevoie de un sfat. Ma simt nedreptatita si doresc sa aflu o opinie profesionista si obiectiva.
Am contract pe perioada nedeterminata. In 22.04.'12 este angajata o alta persoana pe postul meu (asistent manager), dar cu denumirea de secretara, pe o perioada determinata de 4 luni. Fiind prea batator la ochi ptr ITM, in 23.04.'12 vin cu un act aditional la contractul respectiv prin care schimba incadrarea in translator.
In data de 22.04.'12, eu, printrun proces verbal predau toate actele si registrele care faceau activitatea mea de lucru, respectivei persoane. Mai mult, raman inca o luna pentru a o invata pe inlocuitoarea mea ce si cum sa lucreze. Astazi, fiind in concediul de odihna, ma trezesc cu preavizul prin posta.
Avand in vedere ca nu mi s-a reprosat nicio abatere la locul de munca ci doar ca s-a desfiintat postul meu, personal ma simt concediata abuziv. Respectuos va rog, dati-mi un sfat cum sa procedez. Va multumesc!
Daca va considerati nedreptatita , puteti ataca in instanta decizia de concediere .... actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliu si este scutita de plata taxelor judiciare.

In instanta, va trebui sa contestati decizia de concediere, dupa caz, fie:
- pentru neoindeplinirea conditiilor de forma
- pentru neindeplinirea conditiilor de fond .. Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea locului de muncă sa fie efectiva şi existenţa unei cauze efective, reale şi serioase.

Art. 65 C.mun.
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Art. 60 din codul muncii republicat
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
'
'
'
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Aveti castig de cauza in instanta.
dumneavoastra ca specialist cum vi se pare cazul in speta? ce sanse de castig am daca as contesta decizia de concediere?
Poate va si spune cum aveti castig de cauza , userul respectiv , in primul rand si in al doile arand, sa va spuna unde este prevazuta interdictia de a desfiinta un post pe durata CO sau de a trimite instiintarea de preaviz in timpul CO , asa cum ati mentionat dvs ...:-/

Ca sa vi se spuna daca aveti sanse sau nu este greu de obtinut asa ceva pe un Forum fara sa se vada documentele pe care el aveti , precum si care este situatia de fapt ...
pai documentele pe care le am sunt:

-CIM pe perioada nedeterminata
-incadrare in functie asistent manager(fisa postului)
-preaviz art.65 alin.1, desfiintarea postului fara motivarea desfiintarii.
-proces verbal prin care predau toate actele si registrele care erau obiectul muncii mele, persoanei nou angajate(secretara, modificat prin act aditional in translator). Mai mult, am ramas inca o luna pentru a o invata pe inlocuitoarea mea ce si cum sa lucreze.

situatia de fapt: nu s-a desfiintat niciun post.

Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Restructurare post sef atelier auto (sef service). gabi2772 gabi2772 Cand si cum se poate restructura postul de Sef atelier auto (sef service auto) si care sunt consecintele acestei restructurari? Va multumesc (vezi toată discuția)
Concediere ilegala-ce pot sa fac? dutu69 dutu69 Buna ziua! In data de 09.01.2009 am primit preaviz de 20 zile in vederea concedierii in baza art.65 (1), in preaviz mentionandu-se ca societatea nu are ... (vezi toată discuția)
,,conciliere cu angajatorul in conflict drept munca?' UA UA Va rog sa ma ajutati cu niste informatii. Am fost concediata cu art 65 CM , din initiativa angajatorului, am fost angajata cu conditiile unei functii ... (vezi toată discuția)