avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce inseamna \"doi ani cu suspendare\" ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce inseamna "doi ani cu suspendare" ?

Salutare ,

As dori si eu sa stiu ce inseamna condamnat la 2 ani cu suspendare ?


Se face puscarie , sau... ?
Nu se face puscarie, executarea pedepsei se suspenda, condamnatul va ramane ,,afara,, , insa, el va trebui sa respecte unele conditii in intervalul de timp dispus de instanta, adica 2 ani condamnare plus inca doi ani, care impreuna reprezinta un termen de incercare pentru cel condamnat. El nu trebuie sa comita alte infractiuni, cel mai important, sa-si achite cheltuielile civile, etc. In caz contrar , beneficiul suspendarii se revoca si condmanatul va merge la inchisoare, iar alaturi de pedeapsa suspendata conditionat va executa si noua pedeapsa ( pentru o alta potentiala infractiune pe care ar savarsi-o ).
Este un interval de timp fixat de judecator prin hotararea de condamnare, in care cel condamnat nu are voie sa mai savareasca alte infractiuni si trebuie sa respecte anumite obligatii. Daca in acest interval de timp, condamnatul se conformeaza, la implinirea termenului este reabilitat de drept.
Si sa zicem ca este vorba de amenda penala sau 2 ani cu suspendare , de ce s-ar plati o suma de 5000 lei amenda in defavoarea a 2 ani cu suspendare ?
Nu e mai bine 2 ani cu suspendare ?

Care e diferenta .

Va multumesc pentru raspunsurile acordate.
e mqai bine 2 ani cu suspendare,n are nici un rost sa platiti
@299KA , pentru ca desi uneori legea prevede pedepse alternative, amenda sau inchisoare , totusi, pedeapsa cu suspendare nu este decat o facultate a instantei de a suspenda executarea, ea nu este obligata sa suspende o pedeapsa. De aceea legea nu spune :.. 5000 lei sau inchisoare cu suspendare ,, . ci ,, cutare infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani, de pilda , sau amenda,, .
Pedeapsa prevazuta de lege este deci inchisoarea , si nu pedeapsa inchisorii cu suspendare.
Suspendarea conditionata a executarii pedepsei este reglementata in art. 81 -86 Cod penal. Daca suntetii nteresat, vedeti textele de lege pentru a vedea conditiile in care se acorda suspendarea.

@Picika, aveti dreptate dintr-un anumit punct de vedere, fiindca o pedeapsa cu amenda poate fi chiar impovaratoare pentru cel condamnat, fiind adesea in imposibilitate de a plati. Mai ales ca pe langa amenda penala pot exista in sarcina celui condamnat si alte cheltuieli , civile,( despagubiri materiale, daune morale) , si astfel , devine foarte impovarator si dificil de platit.
Ori, chiar daca o plateste, de regula , sufera si membri familiei condamnatului, fiind vorba de o suma de bani considerabila, ii poate priva pe acestia ( copiii, sotia) , de cele necesare traiului lor.
Macar pedeapsa aceea ( cu suspendare, daca cel condmanat indeplineste conditiile ) , o suporta el insusi, cu toate avantajele si dezavantajele ei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

Alte discuții în legătură

Circulatie cu permisul suspendat tanasailiecristian tanasailiecristian vreau sa stiu persoanele care au circulat cu permisu suspendat si li sa intocmit dosar penal cat a durat toata treaba cu dosaru si ce salutie au primit (vezi toată discuția)
Este acesta caz penal? timo timo Noaptea trecuta am iesi in oras cu doi prieten, sub influenta alcoolului am ajuns in preajma gradinii zoologice si am sarit gardul in incinta acesteia, am luat ... (vezi toată discuția)
Suspendare Happynes Happynes cum se executa pedeapsa cu suspendare?in penitenciar sau acasa de exemplu la 7 ani rog raspuns (vezi toată discuția)