avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este termenul de acceptare a succesiunii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este termenul de acceptare a succesiunii?

Tata a decedat in 9 martie 2012. Care este termenul in care pot sa declar ca accept succesiunea ? 6 luni sau 1 an ??
Cel mai recent răspuns: citi1998 , utilizator 17:02, 26 Mai 2012
Buna ziua!
Va rog sa ma scuzati ca intervin in discutie, dar daca sunteti amabil sa-mi spuneti pe ce articol de lege va bazati, cand scrieti, ca renuntand la mostenire automat renunti si la legaturile de rudenie cu defunctul?
Cred ca @raoul_mv face o confuzie intre erede si ruda.
Renuntarea la mostenire are caracter retroactiv, ceea ce face ca efectele ei sa mearga pana la data deschiderii succesiunii, astfel Incat cel ce renunta este considerat ca n-a fost niciodata erede (art.696 vechiul C.civ.)
Rudenia firească este legătura de sânge și, prin reglementarea legală, legătura dintre două sau mai multe persoane care coboară unele din altele, precum tatăl, fiul, nepotul de fiu, sau care fără a descinde unele din altele au un autor comun, precum frații între ei sau verii primari.
Erede inseamna mostenitor, urmas, succesor.
Daca nu mai ai calitatea de succesor, nu inseamna ca nu mai ai acea legatura de sange, pe care ai dobandit-o prin nastere, pe care o ai pana la moarte si care se numeste rudenie.
Atentie la semantica, daca tot va aflati pe acest forum.
Si cum spunea userul @CovaciPetru, poate ne spuneti pe ce articol de lege va bazati cand sustineti ca renuntand la mostenire automat renunti si la legaturile de rudenie cu defunctul?
Renuntatorul va fi mereu ruda de sange cu defunctul,asta e ceva biologic,nici Dumnezeu nu schimba lucrul acesta. Insa eu am spus altceva:

Raoul_mw a scris:
dpdv juridic NU mai sunteti copilul lui/ei.


Asadar ce legatura juridica mai are renutatorul cu defunctul?
Renuntatorul nu pierde calitatea de ruda din punct de vedere juridic, pentru ca in certificatul lui de nastere ramane cu aceiasi parinti, dar pierde drepturile succesorale prezente sau viitoare legate de defunct.

Citi1998:
Sunt convins ca oricine are dreptul de a se adresa in instanta. Dar, totusi, chiar si in aceasta situatie, nu pot cere sa-mi fie respectat dreptul de optiune in termen?

Adica, mai precis, NU pot cere suspendarea cauzei pana la implinirea termenului de acceptare ? In caz contrar, actiunea in instanta ar putea fi inteleasa ca o modalitate de a ma forta sa la o optiune, inainte de termenul legal!

Cum interpretati o astfel de situatie ?? Repet, vreau sa ma gandesc, dar, mai ales vreau sa verific daca nu exista cumva un pasiv de care nu stiu, de exemplu un imprumut sau girant pentru imprumut, in favoarea chiar a unuia dintre mostenitori, care astfel si-ar putea plati datoriile pe seama celorlalti mostenitori.


Vă răspund la această afirmație cu un articol din Codul Civil:
Art. 1.113. -
(1) Pentru motive temeinice, la cererea oricărei persoane interesate, un succesibil poate fi obligat, cu aplicarea procedurii prevăzute de lege pentru ordonanța președințială, să își exercite dreptul de opțiune succesorală înăuntrul unui termen stabilit de instanța judecătorească, mai scurt decât cel prevăzut la art. 1.103
(2) Succesibilul care nu optează în termenul stabilit de instanța judecătorească este considerat că a renunțat la moștenire.
Ar mai fi ceva: in noul C.Civ., la art.13, se spune ca renuntarea la un drept nu se prezuma.

In aceasta situatie, un notar are dreptul sa declare strain de succesiune pe un mostenitor, motivand ca acesta are "domiciliul necunoscut"? Adica nu-l gaseste, si prezuma ca a renuntat la mostenire!?

Ma gandesc la faptul ca ceilalti mostenitori pot cere dezbaterea de succesiune la un notar, declarand nesincer ca nu-mi cunosc domiciliul, astfel incat sa nu fiu citat la dezbatere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog un raspuns concret !!! redialboss redialboss se poate executa silit apartamentul pentru credite de consum nerambursabile stiind faptul ca apartamentul respectiv nu este proprietate personala ci este ... (vezi toată discuția)
Descendent renuntator lolo0112 lolo0112 in cazul in care la mostenire vin sotia supravietuitoare si un descendent care renunta la mostenire, ramane unic mostenitor sotia supravietuitoare, sau in ... (vezi toată discuția)
Caz pe tp si decizia 11 din 05.02.2007 a iccj. deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)