avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum radiez un autovehicul vandut avand in vedere ca mi ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum radiez un autovehicul vandut avand in vedere ca mi s-au comunicat mai multe procese verbale de contraventie?

Buna ziua

Am avut un autovehicul pe care l-am vândut in 2010 urmând toate procedurile legale: contract de vânzare-cumpărare, radiat de la taxe si impozite, înscris pe talon ca vehiculul a fost instrainat către.....la date de....
Acum problema mea este ca noul proprietar nu a înmatriculat-o pe numele lui deci la poliție mașina încă figurează pe numele meu.
Întrebarea mea este dacă fac o cerere la poliție sa radieze mașina pe motiv ca am vândut-o am vre-o șansa ca acest lucru sa se realizeze?
Motivul este ca au început sa se stânga amenzile de circulație ca mașina circula fără rovinieta....in total vreo 10 de anul trecut si câteva de anul asta... Si m-am cam saturat de acest lucru.... Acum tre sa stau sa dau in judecată toate procesele verbale si sincer mă cam indoiesc ca o sa câștig procesele.

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Dacă nu am postat unde trebuie îmi cer scuze.
Cel mai recent răspuns: Cristian424 , utilizator 17:01, 30 Aprilie 2020
nu puteti obtine radierea doar printr-o simpla cerere, va e necesARA o hotarare judecatoreasca in acest sens.
Cat priveste faptul ca acea masina circula fara rovignieta si amenzile va tot vin acasa, le contestati , am inteles, dar nu e usor sa va petreceti tot timpul dvs. pe saLILE instantelor de judecata, puteti formula si o plangere penala in acest sens, impotriva celui caruia i-ati vandut masinaX-(.
Dvstra aveati obligatia sa il radiati si de la politie nu numai de la fisc.

ORDIN Nr. 1501 din 13 noiembrie 2006
privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor

Radierea din circulaţie a vehiculelor
Art. 24. - (1) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate pot solicita radierea din circulaţie, dacă fac dovada depozitării acestora într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii.
(2) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data:
a) când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unităţi specializate, în vederea dezmembrării;
b) scoaterii definitive din România a vehiculului;
c) declarării furtului vehiculului;
d) trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane.
(3) Vehiculul declarat, prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale, fără stăpân ori abandonat se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective.
(4) Vehiculul pentru care poliţia rutieră a dispus radierea din circulaţie, potrivit legii, se radiază de la data comunicării măsurii.
(5) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale.
Art. 25. - (1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de înmatriculare sau de înregistrare şi a plăcuţelor cu număr de înmatriculare ori de înregistrare, după caz, a cărţii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 1993), a fişei de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale, stabilită potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscală, precum şi a documentelor care atestă faptul că a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 24 alin. (1)-(4).
(2) In cazul vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care deţin certificate de înmatriculare şi numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricaţie mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declaraţii pe propria răspundere a titularului înmatriculării ori a moştenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulaţie şi nu mai circulă pe drumurile publice.
Vasilica80 a scris:

Am avut un autovehicul pe care l-am vândut in 2010 urmând toate procedurile legale: contract de vânzare-cumpărare, radiat de la taxe si impozite, înscris pe talon ca vehiculul a fost instrainat către.....la date de....
Acum problema mea este ca noul proprietar nu a înmatriculat-o pe numele lui deci la poliție mașina încă figurează pe numele meu.


din ce relatati se intelege cu nu ati urmat chiar toate procedurile legale

oug 195
Art.17. - (2) Radierea din evidenţă a vehiculelor înregistrate, la trecerea acestora în proprietatea altei persoane, se face de către autoritatea care a efectuat înregistrarea, la cererea proprietarului, în condiţiile legii.

amenzile date de catre CNADR ptr lipsa rovinietei se bazeaza pe nr de inmatriculare inregistrat in baza de date a politiei si nu a administratiei financiare. si cum masina nu a fost radiata si de la politie inca figurati ca si proprietar al vehiculului .

fara a socoti amenzile primite de la CNADR ptr lipsa rovinieta mai aveti inca o problema:(

Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 pct. amenda ) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
4. neefectuarea radierii vehiculelor din evidenţă, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;

Va multumesc de răspunsuri.
Ideea este așa: sau așa am înțeles eu....
Mașina nu trebuie radiata si de la poliție doar se Transcrie dreptul de proprietate.

(3) Înmatricularea vehiculelor este continuă, de la admiterea în circulaţie până la scoaterea definitivă din circulaţie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei condiţii, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, şi presupune operaţiunea de:
a) înscriere în evidenţele autorităţilor competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de către primul proprietar;
b) transcriere în evidenţele autorităţilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.

Iar mai departe:
Art.17. - (1) Radierea din evidenţă a vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea doar în cazul scoaterii definitive din circulaţie a acestora, la cererea proprietarului, în următoarele cazuri:
a) proprietarul doreşte retragerea definitivă din circulaţie a vehiculului şi face dovada depozitării acestuia într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii;
b) proprietarul face dovada dezmembrării, casării sau predării vehiculului la unităţi specializate în vederea dezmembrării;
c) la scoaterea definitivă din România a vehiculului respectiv;
d) în cazul furtului vehiculului.
(2) Radierea din evidenţă a vehiculelor înregistrate, la trecerea acestora în proprietatea altei persoane, se face de către autoritatea care a efectuat înregistrarea, la cererea proprietarului, în condiţiile legii.
(3) Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor radiate din evidenţă.
(4) Vehiculele declarate, potrivit legii, prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale, fără stăpân sau abandonate, se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective.

Atunci care sunt condițiile legii la care se face referire la punctul 2?

Eu când am vândut mașina am întrebat la poliție de radiere si mi s-a zis ca nu se mai face ca înainte acum este treaba asta cu inmatriculare continua. După când au început sa vina amenzile m-am dus din nou si i-am întrebat ce pot sa fac in cazul asta mi s-a spus ca nimic, ca așa e legea si ca o sa se schimba da nu se știe când.
Deci eu nu înțeleg de ce nu mi-au oferit varianta radierii dacă se poate sau e obligatorie????
Iar tot in lege spune ca la radiere trebuie sa predau placutele si alte nebuni de acte ale mașinii pe care eu nu le am deoarece le-am dat odată cu mașina.
Încă o nelamurire dacă între mine si cumpărător a fost încheiat un act de vânzare-cumpărare asta nu îl face pe el proprietarul mașinii si nu pe mine??? Deci teoretic eu nu pot solicita radierii mașinii nu???? Ca atunci mă duc si io iau ca e a mea nu? ca așa zice poliția ca e înmatriculata pe numele meu.


Art.17. - (2) Radierea din evidenţă a vehiculelor înregistrate, la trecerea acestora în proprietatea altei persoane, se face de către autoritatea care a efectuat înregistrarea, la cererea proprietarului, în condiţiile legii.

Art.19. - Procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

conditiile legii sunt in ordinul MAI Nr. 1501 din 13.11.2006 publicat in MO 941/21.11.06 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor , asa cum se stabileste la art.19 (vezi mai sus postarea cu conditiile de radiere din ordin)

Ultima modificare: Duminică, 27 Mai 2012
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Radiere autoturism la politie corad corad Buna ziua, dupa cum spune si titlul, vreau sa vand un autoturism, cunosc procedura de radiere la administratia fiscala, dar legea este atat de vaga cu privire ... (vezi toată discuția)
Radiere certificat inmatriculare (si auto?) - oug nr. 189/2005 Daniela Gratiela Daniela Gratiela Spuneti-mi va rog rolul certificatului de inmatriculare auto? Daca certificatul de inmatriculare este radiat conform Legii nr. 432/2006 privind aprobarea ... (vezi toată discuția)
Radierea autovehicul sperantagabi sperantagabi in2009 am cunparat pe firma SRL un autovehicul, de la o societate aflata in insolventa ,si pina in momentul de fata nu lam radiat de pe firma de la care lam ... (vezi toată discuția)