avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Radiere autoturism la politie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Radiere autoturism la politie

Buna ziua, dupa cum spune si titlul, vreau sa vand un autoturism, cunosc procedura de radiere la administratia fiscala, dar legea este atat de vaga cu privire la radierea de la politie... Pe scurt, noul proprietar ar vrea sa nu radiez masina nici de la finante, am refuzat si...ca vanzator fac CV cu clientul, merg la finante si scot fiscalul, radiez masina de acolo, predau toate actele clientului, inclusiv CIV, dupa ce am trecut pe certificat mentiunea "s-a instrainat catre... la data..." si eu nu mai am nici o treaba. Dar ce fac daca clientul NU merge sa o transcrie pe numele lui, sau o vinde mai departe... toate amenzile de la camerele de vignieta si de radar o sa-mi vina mie? Cum ar trebui sa procedez pentru a putea sa o radiez si de la politie? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mitsubishi , utilizator 16:06, 18 Mai 2017
Contactati SPR evidenta auto si prezentati documentul care dovedeste instrainarea autoturismului
ORDIN Nr. 1501 din 13 noiembrie 2006
privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor
CAPITOLUL VI
Radierea din circulaţie a vehiculelor
Art. 24. - (1) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate pot solicita radierea din circulaţie, dacă fac dovada depozitării acestora într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii.
(2) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data:
a) când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unităţi specializate, în vederea dezmembrării;
b) scoaterii definitive din România a vehiculului;
c) declarării furtului vehiculului;
d) trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane.
(3) Vehiculul declarat, prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale, fără stăpân ori abandonat se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective.
(4) Vehiculul pentru care poliţia rutieră a dispus radierea din circulaţie, potrivit legii, se radiază de la data comunicării măsurii.
(5) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale.
Art. 25. - (1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de înmatriculare sau de înregistrare şi a plăcuţelor cu număr de înmatriculare ori de înregistrare, după caz, a cărţii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 1993), a fişei de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale, stabilită potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscală, precum şi a documentelor care atestă faptul că a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 24 alin. (1)-(4).
(2) In cazul vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care deţin certificate de înmatriculare şi numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricaţie mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declaraţii pe propria răspundere a titularului înmatriculării ori a moştenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulaţie şi nu mai circulă pe drumurile publice.
Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
patrascu razvan a scris:


Art. 25. - (1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de înmatriculare sau de înregistrare şi a plăcuţelor cu număr de înmatriculare ori de înregistrare, după caz, a cărţii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 1993), a fişei de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale, stabilită potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscală, precum şi a documentelor care atestă faptul că a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 24 alin. (1)-(4).
(



Multumesc pentru raspunsuri, dar d-le avocat actele mentionate mai sus la art. 25 al. 1 toate raman la noul proprietar, mie nu-mi ramane decat un exemplar al CV, deci pot eu doar cu acest document sa cer la serviciul permise-inmatriculari ca autovehicolul sa fie radiat de pe numele meu? Acest aspect ma intereseaza, pentru ca la administratia financiara stiu ca il pot radia, dar din pacate in Romania lucrurile sunt complicate si am inteles ca nu e unul si acelasi lucru radierea de la finante cu cea din circulatie ...sau este dar numai teoretic, fiindca nu au o baza de date comuna. Multumesc inca o data.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2012
corad, utilizator
Asta este procedura legala daca vreti sa nu aveti surprize,daca actele raman la noul proprietar si nu mergeti sa radiati masina de la politie in conditiile descrise mai sus el poate circula linistit in continuare cu actele pe numele dvstra.
Multumesc, daca am inteles bine ...eu fac CV cu noul proprietar, dar NU ii inmanez CIV-ul, placutele cu numerele de inmatriculare si certificatul de inmatriculare ci doar masina si cheile pentru ca eu in termen de 30 de zile sa depun toate aceste acte la Serviciul Inmatriculari-Permise de pe raza judetului meu. Dar mi se pare absurd, in acest caz el nici nu poate sa plece acasa cu masina daca nu are certificatul de inmatriculare pe care este trecuta inspectia tehnica, asigurarea, numerele de inmatriculare etc. In acest caz nu cred ca ar mai cumpara nimeni o masina SH, din cate stiam eu vanzatorul inmana toate actele noului proprietar, acesta fiind obligat ca in termen de 30 de zile sa o inmatriculeze pe numele lui, problema apare atunci cand noul proprietar nu face acest lucru sau vinde masina mai departe etc, si intrebarea era daca vanzatorul poate cere la politie radierea de pe numele lui NUMAI pe baza CV.

Alte discuții în legătură

Cum radiez un autoturism la schimbarea propietarului? bogdanalexandru13 bogdanalexandru13 Vreau s vand un autoturism care nu are timbrul de mediu platit. Autoturismul este inmatriculat pe RO din 1997. Din ce am citit radierea se face cand ... (vezi toată discuția)
Transcrierea proprietatii unui autoturism miki70_is miki70_is Pentru transcrierea proprietatii unui autoturism care este procedura? Mai exact,am vandut un autoturism unei persoane prin contractul de vanzare-cumparare ... (vezi toată discuția)
Cum radiez un autovehicul vandut avand in vedere ca mi s-au comunicat mai multe procese verbale de contraventie? Vasilica80 Vasilica80 Buna ziua Am avut un autovehicul pe care l-am vândut in 2010 urmând toate procedurile legale: contract de vânzare-cumpărare, radiat de la taxe si ... (vezi toată discuția)