avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Chitanta sau DI/DP?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Chitanta sau DI/DP?

Care este documentul corect in baza caruia se poate face trensferul de bani intre casele diferitelor puncte de lucru ale unei societati: chitanta, dispozitia de incasare/ de plata sau nota de transfer (care este un document introdus de Saga)?
Am o sicietate care are trei puncte de lucru, fiecare cu registre de casa separate. Punctele de lucru transmit banii din incasari catre casieria centrala.
Pe ce document justificativ se face acest transfer?
Va rog sa ma ajutati, am un control de Garda.
Cel mai recent răspuns: madina71 , utilizator 08:54, 27 August 2012
parerea mea ca transferul se face in baza dispozitiei de plata/incasare,in care la explicatii se trece transfer sume. in contabilitate se folosesc analitice la 481.
sper sa va fi fost de folos.
Chitanta fiscala este un document emis cu ocazia vanzarior produselor cu plata in numerar si care include in pret si taxa pe valoarea adaugata, mai exact un document de executie prin care se consemneaza incasarea unei sume la casieria unitatii.

Dispozitia de plataincasare catre caserie serveşte ca:
- dispoziţie pentru casierie, în vederea achitării în numerar a unor sume, potrivit dispoziţiilor legale, inclusiv a avansurilor aprobate pentru cheltuieli de deplasare, precum şi a diferenţei de încasat de către titularul de avans în cazul justificării unor sume mai mari decât avansul primit, pentru procurare de materiale etc.;
- dispoziţie pentru casierie, în vederea încasării în numerar a unor sume care nu reprezintă venituri din activitatea de exploatare, potrivit dispoziţiilor legale;
- document justificativ de înregistrare în registrul de casă şi în contabilitate, în cazul plăţilor în numerar efectuate fără alt document justificativ.
2. Se întocmeşte într-un exemplar de compartimentul financiar-contabil:
- în cazul utilizării ca dispoziţie de plată, când nu există alte documente prin care se dispune plata (exemplu: stat de salarii sau lista de avans chenzinal etc.);
- în cazul utilizării ca dispoziţie de plată a avansurilor pentru cheltuielile de deplasare, procurare de materiale etc.;
- în cazul utilizării ca dispoziţie de încasare, când nu există alte documente prin care se dispune încasarea (avize de plată, somaţii de plată etc.).


Intocmiti dispozitie de plata si monetar, in doua exemplare. Unul ramane la predator, unul la primitor. Acestea trebuie sa fie insotite de exemplarul 1 al registrului de casa.
incasarile in casierie se consemneaza in bonuri fiscale si chitante, obligatoriu...

casierul (gestionarul) de la punctul de lucru preda numerarul la casieria centrala... si primeste chitanta privind suma depusa.

(Norma metodologica din 27/11/2008 aprobata prin Ordinul 3512/2008 publicat in MO 870 din 23/12/2008 de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile:
CHITANTA (cod 14-4-1)
1. Serveste ca:
- document justificativ pentru depunerea unei sume in numerar la casieria unitatii
)
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
ContSters233047, utilizator
@cearls..." chitanta serveste ca document pentru depunerea unei sume in numerar la casieria unitatii", insa cu solutia propusa de tine, se dubleaza incasarile. Este valabil ceea ce ai scris mai sus in cazul incasarilor de la clienti, creditarea de catre administratori sau asociati a societatii.

In registrul de casa de la sediu se inregistreaza toate operatiunile, inclusiv cele de la punctele de lucru. Ti-o spune fata din practica.

Alte discuții în legătură

Registru de casa niko79 niko79 Buna ziua! Am o societate cu 2 puncte de lucru (magazine) si sediu. Am pentru fiecare cate un reg. de casa, deci in total 3. La sfarsit de saptamana iau ... (vezi toată discuția)
Transfer numerar niko79 niko79 Buna ziua! Am o societate cu 2 puncte de lucru (magazine) si sediu. Am pentru fiecare cate un reg. de casa, deci in total 3. La sfarsit de saptamana iau ... (vezi toată discuția)
Restituire avans spre decontare rodia rodia Cand se restituie un avans spre decontare neutilizat este obligatoriu sa se taie chitanta sau ajunge numai dispozitia de inacasare? Multumesc! (vezi toată discuția)