avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare

Buna ziua,am o mare rugaminte,perioada de proba poate fi 7 zile lucratoare a 8 ore si neplatita?Cum poti determina angajatorul sa-ti faca contract de munca si daca refuza ce se poate face *pai stau 6 zile la unul,alte 6 zille la altul de proba nu iei niciun ban si se duce luna.Va rog mult ajutati-ma pt ca in acest caz nu stiu ce sa fac.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 29 Mai 2012
Perioada de proba poate fi si de 7 zile lucratoarea 8 ore de munca (maximul e 90 de zile calendaristice pentru functii de executie si 120 de zile calendaristice pentru functii de conducere). Perioada de proba nu poate fi neplatita. In perioada de proba aveti toate drepturile legale, la fel ca orice alt salariat. Angajatorul e obligat sa faca contract de munca oricarui salariat pe care il angajeaza, daca refuza insa nu il puteti obliga sa il intocmeasca si este recomandat sa nu munciti fara contract individual de munca. Munca "la negru" este sanctionata de Legea 53/2003 - Codul Muncii . Angajatorul care face de-astea e neserios.
1. Perioada de proba face parte din CIM, este inscrisa in acesta, este perioada de vechime in munca, munciti si primiti salariu.

2. - CIM se incheie cel mai tarziu cu o zi inainte de a incepe activitatea si aceasta incepe cu perioada de proba.
- Perioada de proba nu este separata de restul CIM asa cum vrea angajatorul sa para.

3. Luati urgent legatura cu ITM.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pt raspuns,ei au motivat neincheierea unui CIM spunand ca daca nu fac fata sau nu corespund postului nu are rost sa se mai complice cu cartea de munca,ei nu accepta asa ceva.Multumesc pt seriozitatea care dati dovada si pt raspunsurile prompte pe care ni le dati pt noi oamenii de rand care nu ne permitem sa ne angajam un avocat si nu cunoastem legile iar angajatorii isi bat joc de noi si fac legea dupa bunul plac.Probabil multi fac asa stiind ca daca iti convine bine,daca nu gasesc ei alt om iar tie nu iti ramane decat sa speri la un loc de munca care in perioada asta se gaseste f greu.
1. Angajatorul dvs. nu stie ca legea are prevazuta si situatia aceasta dar i se pare mai usor sa incalce legea.

2. Iata ce spune Codul muncii:

Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.

(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

3. Asadar in timpul perioadei de proba angajatorul putea oricand sa va inceteze CIM daca nu erati corespunzator pe post.

4. Ar fi bine sa faceti o sesizare la ITM care ii va da o amenda contraventionala.
Multumesc frumos,sper sa rezolv situatia luni daca nu va intelege probabil ca imi va spune *la revedere*.Conditia a fost ca ma vor tine in perioada de proba pana la 1 iunie binenteles neplatita nu am semnat niciun act,iar dupa 1 iunie imi vor face CIM

Alte discuții în legătură

Perioada de proba fara contract si salariu adamantium2010 adamantium2010 Buna ziua, Am fost angajata acum o luna si, in urma intelegerii verbale cu angajatorul, am consimtit la o perioada de proba de o luna. Acum angajatorul ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba ell3na ell3na buna ziua! daca am fost in perioada de proba si acum nu mai vreau sa raman la respectivul loc de munk cu cat timp ar trebui sa anunt?mentionez ca inca nu am ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba Anayllyl Anayllyl Buna dimineata! Va rog sa-mi raspundeti cat poate dura perioada de proba si daca o perioada de 90 de zile este legala. Multumesc (vezi toată discuția)