Lucrez la o firma care a intrat in insolventa din luna aceasta. Am primit salariul pina la 1 Martie. Executorul stie ca suntem cu plata salariilor la zi. De la personal ni s-a comunicat ca vom primi salariile reesalonate. Care salarii cele anterioare declararii insolventei sau cele ulterioare , sau toate ? Cum le vom primi si cand ? Care este procedura ? Ce avantaje/ dezavantaje au angajatii in cazul firmelor intrate in insolventa ? In cazul disponibilizarii primim salarii compensatorii? Va multumesc anticipat.
Daca in CCM aplicabil, sau in Regulamentul intern sunt prevazute salarii compensatorii pentru diferite situatii de incetare a activitatii veti putea primi si salarii compensatorii.
Legea nr. 85 / 2006 privind insolventa prevede ca creantele salariale sunt inscrise automat, in temeiul legii, in tabelul creditorilor, adica fara ca angajatii sa formuleze cerere in acest sens cum trebuie sa faca ceilalti creditori. Puteti verifica prin administratorul judiciar, nu executor, daca s-a facut aceasta inscriere. Creantele salariale sunt platite cu prioritate, inaintea oricaror alte creante.
Este posibil sa primiti salariile restante in mod esalonat. Avantaje / dezavantaje pentru angajati nu sunt. In privinta salariilor compensatorii depinde cum aveti clauzele in contractul colectiv de munca.
Ce presupune reesalonarea (se poate face reesalonarea cu o suma modica pana cand firma intra in faliment)? Pot pierde banii ?Salariile pe martie si aprilie le mai primesc ? Se reesaloneaza si acestea (administatorul judiciar nu nstie de restantele salariale pe aceste luni - mi-a spus jurista)
Reesalonarea inseamna ca salariile restante vi se dau in parte, adica, spre exemplu, in luna mai vi se da jumatate pe luna martie, in iunie cealalta jumatate pe luna martie, bineinteles cu salariul aferent acestor luni. Din punctul meu de vedere nu are cum administratorul judiciar sa nu stie de restantele salariale, este obligatia sa sa verifice daca exista astfel de restante, doar daca conducerea societatii ascunde aceste creante ...