avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... pot sa dau in judecata societatea de asigurare?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

pot sa dau in judecata societatea de asigurare?

in urma unui accident intre doua masini prietenul meu a stat 3 luni in spital si a suferit mai multe operatii la membrele superioare si inferioare (avandu-le rupte pe toate trei), si ma intrebam daca este posibil la noi in tara sa cerem daune firmei la care cel vinovat avea incheiat RCA-ul, pt. masina dar si pentru restul daunelor suferite?
Cel mai recent răspuns: igna_florin , utilizator 13:41, 22 Decembrie 2008
De ce fapte a fost acuzat soferul invinuit?
Avand in vedere numarul mare de zile de ingrijiri medicale necesare trebuia sa inceapa urmarirea penala impotriva persoanei vinovate de producerea accidentului. In cadrul procesului penal rietenul Dvs. se poate constitui parte civila si sa-si formuleze pretentiile.
Numai bine va doresc
ing. Ioan Ciobanu
RCA-ul se ocupa doar de plata daunelor aduse autoturismului....asta in cazul in care soferul nu a condus sub influenta alcoolului si n-a avut CASCO!...iar pentru afectiunile fizice pe care le-a dobandit prietenul d-voastra in urma producerii accidentului se poate constitui parte civila in cadrul procesului si sa ceara daune!
Extras din ordinul 20/2008 al CSA.

Asigurătorul RCA are obligatia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăsi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în conditiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acordă despăgubiri, în formă bănească, pentru:
a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube consecintă a lipsei de folosintă a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.

In functie de data accidentului este posibil ca sa fie in vigoare un alt ordin al CSA. Diferentele dintre ordine nu sunt majore.

Numai bine va doresc
ing. Ioan Ciobanu
Va multumesc!
Sarbatori Fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salut vlaseiulian86 vlaseiulian86 Am avut un accident rutier in urma caruia am fost spitalizat 10 zile. Am fost la asigurari in calitate de pagubit si si mi s-a zis ca se asteapta neinceperea ... (vezi toată discuția)
Despagubiri suplimentare aurora_oprescu2009 aurora_oprescu2009 Una dintre masinile firmei la care lucrez a avut un accident in care vinovatia a apartinut celuilalt sofer. Firma de asigurari a constatat culpa asiguratului ... (vezi toată discuția)
Prejudiciatul are itp expirat, poate sa faca reparatiile pe rca ? temnita temnita Buna ziua, Acu cateva zile am fost lovit destul de rau. Individul vinovat a virat stinga din directia lui de mers avind si linie continua intrind sensul meu ... (vezi toată discuția)