avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale fidejusor bancar
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

fidejusor bancar

buna ziua,revin cu o intrebare mai veche. sant asociat la o firma iar firma are un credit la banca destul de mare 50000 ron
eu impreuna cu asociatul care este si administrator santem garanti fidejusori dar numai cu buletinul fara nici un contract de proprietate. firma este in curs de faliment . intrebare : poate banca sa ne execute silit cu bunurile proprii
daca firma nu reuseste sa acopere creditul? multumesc astept raspuns
Cel mai recent răspuns: cami02 , utilizator 22:36, 2 Septembrie 2009
1) Fidejusiunea este un contract prin care o terţă persoană numită fidejusor, se obligă faţă de creditorul altei persoane să plătească datoria debitorului dacă acesta nu o va face el însuşi la scadenţă.

In cazul dvs:
creditor = banca;
debitor = societatea;
fidejusori = asociatii societatii.

2) Fidejusiunea este un contract consensual care se încheie valabil prin simplul acord de voinţă realizat între fidejusor şi creditor. Forma scrisă este indicată însă pentru a se putea face proba contractului.

Deci, la incheierea contractului de fidejusiune nu era nevoie sa prezentati vreun act de proprietate (asupra unui bun mobil/imobil).

3) In cazul în care debitorul principal refuză să-şi execute obligaţia faţă de creditor, acesta are dreptul să treacă la urmărirea fidejusorului, chiar înainte de a-l urmări pe debitorul principal.




multumesc pentru raspuns. debitorul nu refuza plata doar ca este in imposibilitate de plata in pragul falimentului
si sant ingrijorata. dar totusi nu ar trbui intai sa execute firma cu ce a mai ramas , pe urma administratorul si la urma asociatul fidejusor adica eu?
la fel se intampla si cu furnizorii in caz de faliment?
In cazul in care societatea comerciala nu isi achita obligatiile fata de banca, aceasta din urma poate sa urmareasca direct pe fidejusor, pentru executarea creantei, fara ca aceasta urmarire sa fie conditionata de o prealabila urmarire a debitorului principal.
Banca il va putea urmari si pe administrator, dar numai in cazul in care si acesta are calitatea de fidejusor.

radin a scris:

totusi nu ar trbui intai sa execute firma cu ce a mai ramas , pe urma administratorul si la urma asociatul fidejusor adica eu?
la fel se intampla si cu furnizorii in caz de faliment?


Aceasta "ordonare" a debitorilor de la care banca isi poate recupera creanta este valabila doar in situtia in care dvs. nu ati renuntat in mod expres, prin contractul de fidejusiune, la beneficiul discutiunii si diviziunii. Mai mult ca sigur insa, contractul de fidejusiune contine aceasta clauza expresa de renuntare, dvs. devenind astfel obligat in solidar cu imprumutatul. Asta inseamna ca banca isi poate recupera intreaga datorie de la oricare dintre dvs., fie imprumutat, fie fidejusor, nefiind obligata sa apeleze la fidejusor doar daca nu este solvabil imprumutatul.


am bunuri doar o casa cu contract de intretinere cu uzufruct viager cu tata. se poate face executare silita pe aceasta proprietate?fiind nudul proprietar am inteles ca pot sa o donez, vand ? nu inteleg daca e cu sarcina cu uzufruct cum poate fi sub fidejusiune bancara?ce as putea face ? multumesc pentru raspunsuri

Alte discuții în legătură

Evacuare uzufructuar viager garant morozancarmen morozancarmen Am incheiat un contract de imprumut garantat cu ipoteca , ipoteca a fost instituita pe un imobil, proprietatea debitorului insa exista si un uzufruct viager pe ... (vezi toată discuția)
Executare silita fidejusor a-a-a a-a-a sunt fidejusor la un credit contractat de firma la care sotul este administrator si asociat. Firma a inceput procedura de faliment, urmeaza executarea silita. ... (vezi toată discuția)
Garantul fidejusor si insolventa florindbro florindbro Poate sa ma ajute cineva in urmatoarea problema: am contractat o linie de credit la o banca pentru firma la care sunt administrator si am garantat imprumutul ... (vezi toată discuția)