avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Neconcordanta intre noul Cod al Muncii si legea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Neconcordanta intre noul Cod al Muncii si legea 76/2002 referitor la somaj

Stimati domni,
Ma adresez dumneavoastra cu rugamintea de a ma sprijini cu cateva sfaturi/indrumari pentru a reusi sa ies din situatia complicata in care ma aflu:
incepand cu data de 19.07.2010 am intrat in concediu de crestere a copilului care s-a incheiat in data de 14.05.2012 (fetita mea a implinit 2 ani in 13.05.2012). Intre timp, in data de 06.07.2011, societatea comerciala la care lucram a fost radiata de la Registrul Comertului ca urmare a dizolvarii. In consecinta, am primit o instiintare si m-am prezentat la sediul firmei pentru a-mi ridica adeverinta de vechime, carnetul de munca si nota de lichidare. In acea adeverinta scrie ca mi-a fost desfacut contractul de munca urmare a radierii societatii comerciale conf. art. 56, lit. a din Codul Muncii.
In noul Cod al Muncii (legea 40/2011), la art. 56 (Cazurile incetarii de DREPT a contractului individual de munca), lit. a se prevede ca:
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;

In acest caz, motivul desfacerii contractului de munca nu este unul imputabil angajatului si nu ii ia acestuia dreptul de a beneficia de indemnizatia de somaj. Totusi, mergand pentru a depune dosarul la ALOFM sector 1 mi s-a spus ca nu au mai intalnit un caz asemanator si ca pentru dumnealor, litera A din cadrul articolului 56 nu imi da dreptul la somaj.
Intre timp am primit si sfatul unui consultant in domeniul resurselor umane de pe acest forum si mi s-a explicat ca situatia mea este complicata deoarece cand s-a modificat Codul muncii, prin Legea 40/2011 legiuitorul a "uitat" sa modifice si Legea 76/2002 iar Ministerul Muncii a "uitat' si el sa modifice Normele de aplicare a Legii 76/2002 asa incat incetarea CIM cu art.56, lit.a) din Codul muncii (modifcat si el prin aceasta lege) sa fie considerata din motive neimputabile salariatului. Dumnealui m-a sfatuit sa ma adresez cu o cerere scrisa catre ALOFM.
Ce pot face in acest caz? Cui sa ma adresez in afara de ALOFM?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: raluca_ticu , utilizator 00:00, 30 Mai 2012

Incetarea de drept,in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta ,a fost initial prevazuta de art.56lit.cCodul Muncii,iar Normele de aplicare a Legii 76/2002 actualizate pana la modificarea Codului Muncii prin OUG 55/2006,cand s-a abrogat acest articol 56lit.c,prevedeau si acest artiocol printre cele ce faceau posibil somajul,fiind considerata o cauza de incetare ce nu este din vina angajatului.
Prin Legea 40/2011,art.56 s-a modificat ,astfel ca la lit.a apare din nou drept cauza a incetarii de drept a cim dizolvarea angajatorului ,legea a intrat in vigoare in 30 aprilie 2011,dvs.v-a incetat cim ul cu acest articol.dar Normele de aplicare a Lg76/2002 nu s-au modificat corespunzator.(ultima modificare a fost prin HG113/februarie 2011,inainte de modificarea CM prin Lg40)
Deci,practic acum nu este reglementata posibilitatea de a beneficia de ind. de somaj prin incetarea cim cu art56(1)lit.a,prin nepunerea in concordanta a normelor cu ultima modificare suferita de CM,asa dupa cum bine ati subliniat.

Opinia mea este ca trebuie sa adresati urgent un memoriu catre Directia Legislatia Muncii ,din cadrul Ministerului Muncii,prin care sa sesizati aceasta neconcordanta.
Ar trebui sa va grabiti,caci daca incetarea cimului dvs. a avut loc in luna iulie 2011,in iulie 2012 se implinesc cele 12 luni in care puteti sa solicitati indemnizatia de somaj.
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
.........
(articol modificat prin art. I pct. 1 din H.G. nr. 449/2009, în vigoare de la 30 aprilie 2009)

Din cate se observa , fostul art.56 lit.c C.mun. nu facea parte din aceste articole care dadeau posibilitatea de a beneficia de somaj de la data intrarii in vigoare a HG nr.449/2009.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Daca raspunsul ALOFM sector 1 va fi negativ, maine voi face sesizari catre ANOFM si catre Ministerul Muncii, Directia Legislatia Muncii pentru a semnala situatia.
@freeelis,

Este vorba despre HG 312/2006 prin care se modificau normele si care la art 5 mentiona
ART. 5
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înÑelege:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările ulterioare

La acest act normativ ma refeream cand afirmam ca initial s-a acordat somaj pt. incetarea de drept prin dizolvare.
Ulterior insa ,prin OUG55/2006,s-a abrogat art.56(1)litc CM si in urmatoarea modificare a normelor de aplicare a lg. somajului s-a reflectat si aceasta abrogare ,pt. ca in 2009,in HG449/2009 intr-adevar nu mai apare .

Dar,prin Lg40/2011care modifica CM a fost reintrodusa ca si cauza a incetarii de drept,art56(1)lit.a ,in schimb normele nu s-au mai pus de acord in ceea ce priveste si aceasta cauza de incetare pt. care s-ar putea beneficia de ind. de somaj.
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
ContSters136493, utilizator
Cunosc cum s-a modificat acel act normativ , dar nu vad obligativitea Ministerului de a modifica actul normativ dupa ce in 2009 a abrogat acest text de lege ..de fapt, se pare ca legiuitorul nu l-a mai considerat ca motiv neimputabil .. prin urmare, nu cred ca este vorba despre o omisiune a legiuitorului ...

Invocarea unui text de lege abrogat in prezent nu vad cum il poate ajuta pe initiator in demersul sa , avand in vedere ca in termenul care a ramas pana la expirarea termenului de 12 luni nu cred ca cei din Guvern vor face asa ceva.

Alte discuții în legătură

Demisie si somaj? 123info 123info Lucrez de 2 ani de zile la o banca acum am de gand sa-mi dau demisia din initiativa mea ....(doar asa pot pleca de la ei) dupa demisie daca ma angajez undeva ... (vezi toată discuția)
Beneficiar ajutor somaj ANDRIES adriana ANDRIES adriana Un salariat si-a incetarea contractul individual de munca cu acordul partilor Art.55 lit.b Codul Muncii, deocamdata nu si-a gasit un loc de munca poate el ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa demisie cukrasz_kata cukrasz_kata Buna ziua, contractul meu de munca a incetat conform articolului 55 b in data de 4 februarie.Inrebarea mea este : pot solicita ajutor de somaj daca in ... (vezi toată discuția)