avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pensie alimentara

Daca la divort am cazut de comun acord asupra cuantumului pensiei alimentare, pe viitor la o majorare de salariu se poate cere in instanta recalcularea pensiei.
Multumesc,
Da.
Pensia de intretinere este raportata la venitul net al debitorului acestei obligatii , majorarea fiind facuta in raport de necesitatile creditorului, dar si de mijloacele de plata ale debitorului.

Daca opereaza o modificare a situatiei de fapt, in acest sens, pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului, reprezentantul legal se poate adresa instantei de judecata, pentru a fi majorat cuantumul acestei pensii.

De la data implinirii varstei de 18 ani , copilul are deplina capacitate de exercitiu .
Prin urmare, numai acesta are calitate procesuala activa intr-un proces care are ca obiect majorarea dreptului la pensie de intretinere (actiunea exercitata de catre un parinte fiind respinsa ca inadmisibila ).

Legiutorul a instituit , in materie de pensie de intretinere, competenta teritoriala alternativa, putand fi sesizata judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza fie paratul , fie reclamantul.

Actiunea este scutita de taxa judiciara de timbru , iar hotararea judecatoreasca este executorie de drept.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentarã edyzaharia edyzaharia Bună ziua, Dacă copilul a făcut 18 ani și pensia alimentară a fost sistată de către Casa de Pensii (cel care o plătea este pensionar pe caz de ... (vezi toată discuția)
Acte pentru prelungirea pensiei de intretinere vyyoleta vyyoleta ce acte imi trebuie pt prelungirea pensiei de intretinere? (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere danielabadulescu danielabadulescu Buna ziua! Fiul meu implineste 18 ani in luna august. A beneficiat de pensie de intretinere in urma divortului. In anul scolar 2017-2018 este elev in clasa a ... (vezi toată discuția)