avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... apostila
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

apostila

Buna ziua,

Sora mea doreste sa vanda un apartament. Momentan ea se afla in Spania. Am fost la un notar si mi-a spus ca ea trebuie sa trimita o procura de vanzare autentificata de un notar din Spania si apostilata. Intrebarea mea este urmatoarea: mai are nevoie de apostila daca conform Conventiei de la Haga, Spania este una din statele, in care actele sunt scutite de supralegalizare.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:10, 30 Mai 2012
Procura o poate face la Ambasada sau la Consulatele Romaniei din Spania ..
Mi s-a spus si asta, dar distanta si programul de munca nu-i permite sa se deplaseze la Ambasada sau Consulat. Ma intereseaza apostila pentru ca notarul zice ca trebuie, dar discutand si cu alte persoane (avocati, juristi) unii zic ca trebuie iar altii ca nu. Si nu stiu ce sa fac.
În ţările semnatare ale Convenţiei de la Haga din 1961 privind suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine (între care se numără şi România), procurile sau declaraţiile întocmite de cetăţenii români pot fi autentificate, în limba română sau în limba statului de respectiv, de un notar local, urmând ca apoi să fie legalizate cu apostila prevăzută de Convenție de autorităţile competente ale statului respectiv. Documentele legalizate cu apostilă sunt valabile, în temeiul Convenţiei, pe teritoriul României, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi. Totuşi, dacă actul a fost redactat într-o limbă străină, el va trebui tradus în limba română pentru a putea fi opozabil autorităţilor române.

În ţările cu care România a încheiat acorduri de asistenţă juridică în materie civilă, procurile sau declaraţiile întocmite de cetăţenii români sunt recunoscute direct de autorităţile române, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi. Totuşi, dacă actul a fost redactat într-o limbă străină, el va trebui tradus în limba română.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura facuta in strainatate la consulat sau la notar public? ghitzarushul ghitzarushul As dori sa stiu daca procura facuta la cosulatul Romaniei in Franta este echivalenta cu procura facuta la un notar public (in Franta). Banuiesc ca cea facuta ... (vezi toată discuția)
Procura transcriere certificat nastere redactata in limba romana in strainatate nu este acceptata in romania Deziree Deziree Buna ziua, Am trims in Romania documentele pentru transcrierea certificatului de nastere al fetitei nascute in Suedia in registrele de stare civila romane. ... (vezi toată discuția)
Apostilare acte _Andra30 _Andra30 Buna ziua! Doresc sa plec in Germania si am o intrebare cu privire la pregatirea actelor. Diploma de bacalaureat a fost eliberata in Braila, eu aflandu-ma ... (vezi toată discuția)