avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... procura facuta in strainatate la consulat sau la notar ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

procura facuta in strainatate la consulat sau la notar public?

As dori sa stiu daca procura facuta la cosulatul Romaniei in Franta este echivalenta cu procura facuta la un notar public (in Franta). Banuiesc ca cea facuta la notar trebuie tradusa si legalizata in Romania. Se poate face o procura generala universal valabila care sa-i dea puteri depline imputernicitului, adica sa fie valabila peste tot ,oriunde ? Multumesc anticipat pt. informatiile furnizate.
Cel mai recent răspuns: ContSters160825 , utilizator 14:05, 12 Iulie 2011
se poate ,dar in cazul unui proces treb procura speciala
Procura data in fata unui notar trebuie apostilata pentru a fi valabila in Romania, pe cand cea data la consulat este ok asa (consulul are atributiile pe care le are si notarul)
ghitzarushul a scris:

As dori sa stiu daca procura facuta la cosulatul Romaniei in Franta este echivalenta cu procura facuta la un notar public (in Franta). Banuiesc ca cea facuta la notar trebuie tradusa si legalizata in Romania. Se poate face o procura generala universal valabila care sa-i dea puteri depline imputernicitului, adica sa fie valabila peste tot ,oriunde ? Multumesc anticipat pt. informatiile furnizate.


Ambasadele şi consulatele României pot efectua o serie de operaţiuni notariale prin care să asigure capacitatea actelor întocmite de cetăţenii români în străinătate de a îşi produce efectele juridice pe teritoriul României şi în faţa autorităţilor române.
Actele notariale care pot fi efectuate de ambasade şi consulate sunt următoarele:
- autentificarea procurilor şi a declaraţiilor;
- legalizarea copiilor de pe înscrisuri;
- legalizarea traducerilor;
- legalizarea semnăturilor

Pentru autentificarea procurilor şi a declaraţiilor, persoanele interesate trebuie să se prezinte personal la sediul Consulatului român şi să probeze identitatea şi calitatea de cetăţean român (cu un act de identitate valabil). Procurile sau declaraţiile se întocmesc, de regulă, de solicitanţi, cu excepţia cazurilor în care aceste acte sunt necesare în cadrul altor proceduri consulare (obţinerea paşapoartelor, a actelor de stare civilă etc.).

Procurile şi declaraţiile trebuie să conţină elementele de identificare ale mandantului şi ale mandatarului şi să precizeze în mod exact scopul mandatului. Ele trebuie să fie redactate în limba română. Actele care conţin precizări neconforme cu legislaţia română, ordinea de drept sau siguranţa naţională nu pot fi autentificate.

În funcţie de ţară, procurile şi declaraţiile întocmite de cetăţenii români pot fi folosite în România şi în lipsa autentificării consulatului român.

În ţările semnatare ale Convenţiei de la Haga din 1961 privind suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine (între care se numără şi România), procurile sau declaraţiile întocmite de cetăţenii români pot fi autentificate, în limba română, de un notar local, urmând ca apoi să fie legalizate cu Apostilă de autorităţile competente ale statului respectiv. Documentele legalizate cu Apostilă sunt valabile, în temeiul Convenţiei, pe teritoriul României, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi. Totuşi, dacă actul a fost redactat într-o limbă străină, el va trebui tradus în limba română pentru a putea fi opozabil autorităţilor române.

În ţările cu care România a încheiat acorduri de asistenţă juridică în materie civilă, procurile sau declaraţiile întocmite de cetăţenii români sunt recunoscute direct de autorităţile române, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi. Totuşi, dacă actul a fost redactat într-o limbă străină, el va trebui tradus în limba română.

În ţările care nu sunt nici semnatare ale Convenţiei de la Haga din 1961 privind suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine şi nici ale unui acord bilateral de asistenţă juridică în materie civilă cu România, procurile sau declaraţiile întocmite de cetăţenii români pot fi autentificate, în limba română, de un notar local, urmând ca apoi să fie legalizate de autorităţile competente ale statului respectiv şi supralegalizate de ambasada sau consulatul român din acel stat. Dacă actul a fost redactat într-o limbă străină, el va trebui tradus în limba română pentru a putea fi opozabil autorităţilor române.
Se poate face o procura generala universal valabila care sa-i dea puteri depline imputernicitului, adica sa fie valabila peste tot ,oriunde ?

Procura 'generala universal valabila' nu prea e indicata, mai bine te gandesti dinainte in ce situatii particulare vrei sa o folosesti si le treci expres acolo. De exemplu daca vrei sa poata ridica pensia bunicii scrii - il imputernicesc pe x sa ridice pensia, daca vrei sa poti incheia un nou contract la gaze - il imputernicesc pe x sa incheie contracte de utilitati precum gaze, electricitate, apa; daca vrei sa vinzi masina, casa, sa inchiriezi....

Ideea de baza e ca poti face doar ce scrie in procura si nimic altceva. Chestiile subintelese nu le poti face.
Ultima modificare: Luni, 14 Iunie 2010
gunnar, utilizator
Buna ziua
Am si eu o nelamurire
O procura speciala facuta la consulat in viena ,poate fi anulata de mine in Romania?
Va multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apostila oana01 oana01 Buna ziua, Sora mea doreste sa vanda un apartament. Momentan ea se afla in Spania. Am fost la un notar si mi-a spus ca ea trebuie sa trimita o procura de ... (vezi toată discuția)
Procura transcriere certificat nastere redactata in limba romana in strainatate nu este acceptata in romania Deziree Deziree Buna ziua, Am trims in Romania documentele pentru transcrierea certificatului de nastere al fetitei nascute in Suedia in registrele de stare civila romane. ... (vezi toată discuția)
Procura specialã fãcutã în italia Geani_geani Geani_geani Sora mea este pemporar in Italia si am nevoie de o procura din partea ei pentru a o reprezenta la un proces. Este valabila procura facuta la un notar din ... (vezi toată discuția)