avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procedura judecarii in recurs - depunere intampinare, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Procedura judecarii in recurs - depunere intampinare, propunere probe

Buna ziua.

Sunt intr-un proces pentru stabilire program vizitare minor, urmeaza sa se judece recursul, primul termen este in iunie.

Am depus intampinare+inscrisuri conform obligatiei legale.

Mama copilului incearca prin orice motode sa tergiverseze acest proces inca de cand a inceput (2010), probabil ca si acum va incerca la fel, sa mai obtina un termen si in recurs, si cum vine in curand vacanta, probabil ca termenul va fi in septembrie.

Doresc sa va intreb, ce exceptii poate invoca ea la primul termen si eventual daca se pot combate in vreun fel (ex. lipsa aparare).
Poate sa ceara sa i se dea termen sa isi formuleze o aparare vis-a-vis de intampinarea depusa de mine (in ipoteza ca nu a luat la cunostinta de aceasta intampinare)?
Poate sa solicite sa i se aprobe proba cu inscrisuri, desi in cererea de recurs nu a atasat niciun inscris pana acum, pe care sa se poata baza? Ma pot opune unei astfel de cereri motivand ca putea sa prezinte inscrisurile pe care se poate baza atunci cand a depus cererea de recurs?

Daca sunt suficiente probe la dosar, instanta poate lua o decizie finala inca de la acest termen, sau care este procedura?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters253938 , utilizator 20:13, 30 Mai 2012
Proba cu inscrisuri se discuta si se admite in conditii de contradictorialitate, adica in niciun caz in lipsa dvs. Acordarea cuvantului pe fond presupune finalizarea administrarii probelor, deci nu se mai poate depune nimic dupa acest moment.
Insistati pe faptul ca doriti solutionarea grabnica a procesului avand in vedere obiectul acestuia (program de vizitare minor) si daca partea adversa doreste sa studieze intampinarea rugati instanta sa ia cauza la o a doua strigare. Banuiesc ca intampinarea n-are multe pagini, invocati si faptul ca este putin de studiat...
Sincer, mie mi s-a intamplat ca instanta sa lase cauza la a doua strigare pt ca intampinarea :"are 2 pagini si e scrisa cu TNR 14...chiar doriti termen pentru studiu? Consider ca puteti lua dosarul in sala la studiu." (exact asa s-a exprimat d-na judecator).
In intampinarea pe care am depus-o, am scris ca inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, si am atasat si anumite inscrisuri la intampinare.

Am cerut sa se respinga recursul ca nefondat, motivand prin mai multe argumente, unele dintre ele bazate pe acele inscrisuri.

Sa inteleg ca daca instanta nu incuviinteaza proba cu inscrisuri, nu se va tine seama de ele?

Avand in vedere ca si partea adversa a scris ca intelege sa se foloseasca de aceasta proba, chiar daca nu a depus nimic odata cu cererea de recurs, inseamna ca instanta va incuviinta proba cu inscrisuri si va fixa un nou termen pentru a se depune inscrisurile?

Credeti ca exista vreo sansa ca instanta sa decida ca nu accepta probele cu inscrisuri, ca sunt suficiente fapte prezentate la dosar incat sa poata lua o decizie in acea sedinta si sa respinga recursul ca nefondat? Asta in conditiile in care cererea de recurs nu prezinta ceva absolut nou si concret/clar, care sa motiveze oarecum recursul.

Repet, vorbim de un caz relativ simplu (sau cel putin ar trebui sa fie), pentru stabilire program vizitare minor, in conditiile in care eu nu cer 'marea cu sarea' (conform cu ce se decide de obicei), copilul nu mai este chiar mic (aproape 6 ani) iar argumente foarte 'palpabile' ale mamei nu prea sunt, in afara de clasicele reclamatii ca 'am imbolnavit copilul, ca il stresez, etc'. In mod normal un astfel de proces nu trebuia sa ajunga pana la recurs dar...

Au fost cazuri asemanatoare in care instanta sa decida din start ca respinge recursul ca nefondat?

Ca fapt divers: Curtea de Apel Bucuresti, S III Civila, complet nr. 5.

Inca odata, va multumesc.
Cauza se va amana pentru comunicarea si studierea intampinarii. Este prea putin probabil sa se faca o a doua strigare, intrucat partea adversa nu are aparator, deci nu-si poate face apararea asa, dintr-odata. Exista exceptii, cand instanta amana cauza la o a doua strigare, dar in acest caz exista aparator, care vrea-nu vrea, trebuie sa dea curs la cerinta instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intampinare sau concluzii? nitmar nitmar am castigat o contestatie la executare impotriva AFP. Sentinta a fost comunicata in august 2010, AFP a depus cerere de recurs in termen,dar nu l-a motivat nici ... (vezi toată discuția)
Recurs marianelena marianelena Buna ziua.Sunt la a doua infatisare in recurs ,la termenul precedent soc.atrimes adresa de angajare aparator. Judecatorul imi daduse cuvantul pe fond pana sa ... (vezi toată discuția)
Tardivitatea depunerii intampinarii adriana.chiritescu adriana.chiritescu Buna seara, Se face recurs in termen legal la o hotarare al Tribunalului Muncii castigat atat pe fond cat si pe cauza.instanta ... (vezi toată discuția)