avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA rambursare tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

rambursare tva

Va rog sa ma ajutati intr-o speta fiscala. Sociatatea A a cumparat de la societatea B un apartament la licitatie.Mentionez ca societatea B era in insolventa si administratorul judiciar a scos apartamentul la licitatie. Societatea A a cumparat apartamentul in luna martie in urma participarii la licitatie incheindu-se un contract de vanzare cumparare si factura de vanzare in aceiasi luna. Societatea A a inregistrat in contabilitate factura de vanzare si a facut cerere de rambursare TVA. In urma controlului s-a constata ca tva-ul aferent achizitiei este neexigibil pentru rambursare din urmatoarele considerente:
- Societatea B a devenit inactiva in luna mai ( dupa data de vanzare a imobilului) si nu a a declarat vanzarea apartamentului.
- A depus notificarea de vanzare cu TVA a imobilului tot in luna mai desi vanzarea a avut loc in martie , nefiind inactiv atunci, desi codul fiscal spune ca se poate depune notificarea si dupa incheierea tranzactiei.

Intrebarea mea este ( specific ca cer un raspuns pentru societatea A ) : De ce nu se poate sa-mi ramburseze tva-ul in conditiile in care societatea A a inregistrat factura si a platit-o?
Cel mai recent răspuns: ILDIKO KALAMAR , Consultant fiscal 15:27, 1 Iunie 2012
Vi -a refuzat in scris rambursarea TVA? Va rog sa precizati la ce articole au facut referire in decizie? Societatea A. are dreptul la rambursarea TVA. Dvs. nu aveti nicio vina, ca societatea B nu a declarat vanzarea imobilului.
Codul Fiscal
ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unui tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei.

(1^1) Contribuabilii declarați inactivi conform art. 78^1 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care desfășoară activități economice în perioada de inactivitate, sunt supuși obligațiilor privind plata impozitelor și taxelor prevăzute de prezenta lege, dar nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor și a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor efectuate în perioada respectivă.

(1^2) Beneficiarii care achiziționează bunuri și/sau servicii de la contribuabili după înscrierea acestora ca inactivi în Registrul contribuabililor inactivi/reactivați conform art. 78^1 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor și a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor respective, cu excepția achizițiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită.

(1^3) Contribuabilii cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b)—e) nu beneficiază de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor efectuate în perioada respectivă, dar sunt supuși obligației de plată a TVA colectate, în conformitate cu prevederile titlului VI, aferentă operațiunilor impozabile desfășurate în perioada respectivă.

(1^4) Beneficiarii care achiziționează bunuri și/sau servicii de la contribuabilii cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b)—e) și au fost înscriși în Registrul persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulată nu beneficiază de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor respective, cu excepția achizițiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită. (se aplică din 1 iulie 2012 pentru beneficiarii care achiziţionează bunuri şi/sau servicii de la contribuabilii cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. c) - e).)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inactivitate fiscala societate neplatitoare de tva. mihalea223 mihalea223 Buna seara, Firma mea a fost declarata inactiv fiscal din 2013, in prezent actele sunt in derulare si urmeaza sa cerem reactivarea fiscala. Intrebarea este ... (vezi toată discuția)
Verificare facturi ContSters331936 ContSters331936 Buna ziua. Lucrez la o firma de evidenta contabila pe functia de consilier economist in economie generala, mentionez faptul ca operez si documentele aduse de ... (vezi toată discuția)
Societate declarata inactiva dpdv fiscal parma parma Buna ziua, Speta este urmatoarea: o societate a fost declarata inactiva, din varii motive (nu este esential) dupa ceva perioada, in care fiscul nu a ... (vezi toată discuția)