Am urmatoarea problema. In urma prezentarii la un interviu de angajare am fost selectat pentru un post la o firma. Salariul negociat net a fost de 900 RON + tichete de masa. In urma semnarii contractului de munca nefiind atent la aspectul care precizeaza salariul, am semnat ca primarul, pentru un salariu de 700 brut, dandu-mi seama dupa aceea de greseala facuta. Problema se pune in felul urmator :
1. Inainte de a semna contractul beneficiam de indemnizatie de somaj.
2.Care este procedura in acest caz pentru a constata nulitatea contractului de munca, nerespectandu-se aici salariul negociat cu angajatorul ?
3.Ce acte trebuie depuse la AJOFM in continuare pentru plata in continuare a indemnizatiei de somaj, eu nefiind angajat la firma in cauza, contractul fiind declarat nul, partile intelegandu-se in privinta acestui aspect.
1. Daca c.i.m. a fost incheiat pe durata determinata , atunci plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata .. urmand a se relua la incetarea c.i.m.
2. Daca c.i.m. a fost incheiat pe durata nedeterminata, atunci plata indemnizatiei de somaj a incetat, iar pentru a se beneficia din nou trebuie sa indepliniti din nou conditiile pentru acordarea somajului.
3. Neatentia dvs nu poate constitui motiv de nulitate absoluta a c.i.m. ....
4. In functie de durata c.i.m. pe care afost incheiat , vedeti in care din punctele de mai sus va incadrati - pct.1 sau 2.
Dar nu poate fi vorba despre o viciere de consimtamant avand in vedere ca angajatorul cunostea faptul ca urma sa-mi ofere un salariu brut de 700 ron. Consider ca am fost in eroare cu privire la un aspect determinant pt incheierea contractului, deci ar fi vorba despre o eroare de fapt. Ca urmare, contractul ar fi lipsit de efecte, lovit de nulitate absoluta. De asemenea, toate actele incheiate ulterior in temeiul contractului de munca ar urma sa fie desfiintate.
Daca as invoca un asemenea caz de nulitate AJOFM, ar putea sa continue sa-mi plateasca ajutorul de somaj. Prin nulitate absoluta a contractului nu se considera ca partile nu ar fi incheiat niciodata contractul ? Am citit prevederile din noul cod civil cu privire la consimtamant (stiut fiind faptul ca NCC reprezinta dreptul comun care completeaza dreptul munca) si inca nu sunt lamurit daca mai am dreptul la indemnizatie de somaj sau nu.
Sunteti sigur ca angajatorul va sustine acest lucru ? ... cred ca este foarte greu de demonstrat vicierea consimtamantului dvs, atatat timp cat ati semnat c.i.m. ...
Despre indemnizatia de somaj , v-am spus care sunt posibilitatile ..
Persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu.